1. Pitanje broj: #16461

    Poštovani,
    Moja supruga ima na desnom ramenu malo iznad ključne kosti neku izraslinu ispod kože. Na površini kože poznaje se malo, a ispod kože prstima se napipa neko tkivo veličine oraha, malo spljoštenijeg oblika. Izraslina je tvrda, ali ne mnogo. Supruga ne oseća bol na tom mestu, samo ima neki neodredjen osećaj. Inače, supruzi je 30 godina.
    Interesuje nas šta bi konkretno trebalo uraditi da bi se utvrdilo o kakvoj vrsti tkiva se radi. Da li bi eventualno skener ili magnet mogli da pokažu o čemu se radi ili bi oni samo konstatovali da tu postoji neka izraslina, ali ne i kakva je izraslina u pitanju. Šta nam predlažete.
    Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 06. 12. 2008.
    • Poštovani Saša,
      protokol postavljanja dijagnoze zahteva prvo pregled lekara, potom dodatne dijagnostičke procedure koju obuhvataju ultrazvučni pregled i rengensko snimanje ramenog pojasa (to je u stvari snimak ramena i ključne kosti.) Ako se ultrazvučnim pregledom ne može definisati koliko promena doseže u dubinu, tek tada je potrebno uraditi skener ili magnetnu rezonancu.

Komentari na pitanje: #16461

    • Damnjanović Zoran 02. 11. 2009.

      Poštovani oko 5-6cm iznad kuka i toliko prema kičmi pojavilo se ispupčenje elipsasto-jajolikog oblika, dužine oko 7cm i širine 4-5cm. Ispod kože napipam tkivo srednje tvrdoće. Ne osećam tegobe na tom mestu. Izraslinu sam otkrio 27. 10. 2009 god. Imam 66 goduna. Interesujeme o čemu se radi? Hvala

Ostavite komentar