1. Pitanje broj: #14600

    Poštovani,
    veoma sam zahvalna na Vašem brzom odgovoru u roku od samo dva dana, ali Vaš me je odgovor prilično uznemirio, jer sam za ove dvije godine dosta pročitala o lobularnom carcinomu in situ , microcalcifikaciji, ali meni je rečeno da ne brinem i da to nije cancer, ali da postoje velike šanse da dobijem cancer. U mojoj porodici su već dva smrtna slučaja od te bolesti. Imala sam samo operacijsku biopsiju i pustili su me da čekam, moja doktorica mi nikad nije ni odgovorila da li smijem piti hormonalne tablete, jer sam prije godinu dana imala histerectomiju (radi cancera glića) i sad imam klimakterične probleme. Možete li zamisliti moj život od prije dvije godine, stalna isčekivanja novih mamograma. Ni meni nije jasno zašto ništa nije poduzela.
    Molim Vas možete li mi predložiti šta da radim, nervozna sam zbog svega toga, a niko ne razumije kako je teško živeti u stalnom strahu od nečega. Ona je samo objasnila da i moje godine igraju ulogu, jer je ona smatrala da sam sa 40 godina (bila) mlada za možda mastektomiju.
    Molim Vas možete li mi bar predložiti šta da činim dalje, jer teško mi je živjeti i čekati. Veoma cijenim Vaše mišljenje(i inače naših stručnjaka).
    Veoma, veoma zahvalna,
    Samra

    Odgovoreno: 11. 11. 2008.
    • Poštovana Samra,
      ako Vi imate nalaz operacijeske biopsije na kojem stoji da je histološkim pregledom tkiva postavljena dijagnoza lobularnog karcinoma, morate se javiti klinici za onkologiju na konzilijum. Kod nas u Nišu kada je dobije takva dijagnoza ženi se radi mastektomija i u istoj operaciju se radi rekonstrukcija dojke, tako da žena iz sale izlazi sa novom dojkom i nema nikakvih problema poslije toga. Ja ne mogu da Vas natjeram da idete onkologu na pregled i konsultaciju, ali to bi bilo neophodno, baš iz razloga što ste već imali karcinom materice. Dokazano je da lobularni karcinom može da se javi u obje dojke. Da li je na preparatima tkiva koje je uzeto biopsijom radjena analiza na estrogene i progesteronske receptore i HER 2. to su važni prognostički parametri.

Ostavite komentar