1. Pitanje broj: #11770

    Poštovani doktore,
    Moja sestričina, koja sada ima 3,5 godine ima urođenu ptozu. Prvi savet lekara je bio da nema potrebe da se dira, jer se ptoza nekada sama od sebe koriguje. Međutim, na poslednjoj kontroli je ustanovljeno da se stanje pogoršalo i da joj kapak prekriva malo zenicu, pa samim tim i remeti vid. Savetovano je da stavlja flaster na zdravo oko kako bi vežbom pokušala da podigne kapak sa ptozom.
    Interesuje me koliko je ozbiljna ovakva operacija. Rečeno nam je da je rutinska, ali naravno nikome nije sve jedno kada dete ide na operaciju. Da li je operacija uvek uspešna ili postoji mogućnost da kapak ostane spušten i posle operacije? Kako izgleda ožiljak posle toga? Operacija će se raditi privatno. Da li se i koliko ostaje u bolnici? Koliko posle traje oporavak?
    Hvala!

    Odgovoreno: 30. 09. 2008.
    • Poštovana Sandra, operacija urođene ptoze radi se primenom dela mišića sa čela. Operacija se radi tako da je ožiljak na gornjem kapku uklopljen na prirodni nabor kože i nevidljiv je. Svaka operacija ima svoje moguće teoretske komplikacije, a posle operacije ako se primeni program vežbi neće doći do spuštanja kapka. Takva operacija može da se radi i u državnoj bolnici, a pošto želite da se to radi privatno, lekar kojeg budete odabrali i u njega stekli poverenje rećiće Vam sve što je potrebno i naravno potpisaćete saglasnost za operaciju kao i to da su Vam objašnjene mogućnosti za komplikacije koje su opisane u literaturi. Što se tiče korekcije položaja kapka, javite se očnom lekaru da Vam da nalog za naočare koje imaju mali produžetak iznad stakla gde je spušteni kapak koji ima ulogu da podigne kapak na bolesnom oku, da bi se detetov binokularni vid normalno razvijao.

Ostavite komentar