1. Pitanje broj: #11706

    Poštovani,
    Na oba dlana imam nekakve čvoriće. Na desnom dlanu su se pojavili pre otprilike 4-5 godina, a na levom pre oko 2 godine. 15. Maja.2008.godine sam na institutu za HOB \"Banjica\" posetio hirurga za šaku koji mi je rekao da to stanje može da traje nepromenjeno do kraja života, a može i da se pogorša tako da dođe do savijanja prstiju na rukama. U tom slučaju treba hitno da dođem na institut radi hirurške intervencije. Dana 24.09.2008. godine sam uočio da mi se domali prst desne šake koči prilikom savijanja i da ga teže ispravljam uz blago pucketanje u zglobu prsta.
    Kakvo je to oboljenje i da li se takva hirurška intervencija radi ambulantno ili je neophodno ležanje u bolnici? Napominjem da sam 20.12.2007.godine imao operaciju na srcu - četvorostruki bajpas, a 29.02.2008. operaciju aneurizme abdominalne aorte, koje su uspešno obavljene. Obe operacije su urađene na institutu za KVB \"Dedinje\".
    Zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 30. 09. 2008.
    • Poštovani Slobodane,
      Vaša bolest se zove dipitrenova kontraktura i razlog njene pojave je nepoznat. To je dobroćudno obololjenje (benigno), ali progresivno. Tačno je da posle pojavljivanja čvorića na dlanu bolest može imati jako spor tok, ali može doći i do skvrčavanja prstiju (kontraktura). Operacija se radi u regionalnoj anesteziji i pacijent dan posle operacije bude otpušten na kućno lečenje. Operacija nije strašna, pogotovo u odnosu na one koje ste imali. Potrebno je da se javite specijalisti plastične hirurgije u Zvečanskoj 9 ili na Banjicu. Bilo koju ustanovu izaberete, obavezno ponesite dukumentaciju o operacijama na srcu i aorti.

Komentari na pitanje: #11706

    • Postovani imam cerkicu dve godine, rodjena je sa kratkim prsticima na obe rukice i desnoj nogici, bez noktica, zanima me da li postoji neka sansa da se produze ili bilo sta da se uradi, da se pomogne. . . . Hvala unapred. . . . .

Ostavite komentar