1. Pitanje broj: #11633

  U pitanju je moja djevojka koja ima zadebljanje na lijevoj preponi, liječničkim tretmanom tj. punkciom je utvrđeno da je u pitanju \"primitivni tumor plavih ćelija\". Pošto se radi o preponi liječnici su predložili da se krene sa terapijom određenim medikamentima u cilju fizičkog smanjenja tog zadebljanja da bi se isti mogli bezbjednije ukloniti. Prebacit će je na odjel onkologije međutim tu nastaje naša zabrinutost, jer sam na internetu saznao da se na onkologiji tretiraju pacijenti sa malignim tumorima.
  Moja pitanja za vas su slijedeća: Da li se na onkologiji tretiraju samo maligna oboljenja ili tumori uopšteno? Da li je \"primitivni tumor plavih ćelija\" maligni tumor? Da li ta terapija koju će primati predstavlja kemoterapiju?
  Bio bih Vam zahvalan na iskrenom odgovoru, jer su joj liječnici rekli da nije u pitanju ništa opasno po život i da je ta terapija u cilju smanjenja bolesnog tkiva da bi ga nakon toga bezbjedno uklonili.

  Odgovoreno: 28. 09. 2008.
  • Poštovani Edine,
   moj odgovor neće sadržati mnogo optimizma potraži na internetu blue cell rabdomyosarcoma. Po opisu koji si dao vjerovatno se radi o malignom tumoru i prije operacije će biti davana hemioterapija, ako se radi o tom tumoru. Vjerovatno je na nacionalnom nivou usvojena klasifikacija tumora u kojoj nema latinskih ni engleskih termina, pa zato nisi mogao naći na internetu o čemu se radi. Danas postoji veliki broj lijekova koji mogu i izliječiti tumore tako da treba djevojci pružiti maksimalnu podršku i biće sve u redu.

Ostavite komentar