1. Pitanje broj: #52468

  Moj bratić (3god) ima duboke ožiljke (od opekotina) , po šakama i na potiljačnom delu glave. Marta meseca (u ns dečijoj bolnici) će mu početi sa estetkim hirurškim zahvatima na šakama. U beogradu, na vma su mi rekli da zahvate te vrste (na glavi) ne izvode na pacijentima koji nemaju navršenih 18 god. Dok u novom sadu, pak. . Da će mu to odraditi uskoro i da je taj zahvat bolan. Molim vas da mi kažete nešto više o tome ili da me uputite na adresu gde mogu više da saznam. Posavetujete me šta da radim, , obzirom da sam ga usvojila, nakon što su mu poginuli roditelji (moji brat i snaja) . Pozdrav, ranka.

  Odgovoreno: 10. 02. 2010.
  • Poštovana,
   Najiskrenije mi je žao zbog vašeg gubitka i zbog stanja u kom se nalazi dete.
   nakon dubokih opekotina ožilljci su neminovni i oni se ne mogu potpuno ukloniti.
   najčešće se sprovodi tzv. Redukcija ožiljka- pojedini segmenti se uklanjaju i defekt se zatvara okolnom zdravom kožom.
   kod dece se najčešće sprovode funkcionalne korekcije, tj. Uklanjaju se ili relaksiraju segmenti ožiljka koji ugrožavaju funkciju pojedinih telesnih regija (šake, vrat, zglobovi itd.) .
   u koliko se razmatra radikalni hirurški zahvat kojim bi se ožiljci redukovali ili delimično uklonili planira se upotreba tkivnih ekspandera.
   sve u svemu, kod vašeg deteta se mogu sprovoditi i funkcionalne korekcije a i pokušati se sa primenom ekspandera i ne mora se čekati da se perioda rasta i razvoja organizma završi.


   Pozdrav

Ostavite komentar