1. Pitanje broj: #132102

    Poštovani, imam ćerku koja je rođena 2001. Godine. Sa oko 4 meseca starosti primetila sam da su joj unutrašnje usne polnog organa spojene i veoma male. Dečiji pedijatar mi je objasnila da se kod svih žena vulva razlikuje i da nemam šta da brinem. Odnela sam je kod svog ginekologa (savetovalište za žene) i prepisan nam je ovestin krem. Mazala sam po upustvu, došlo je do razdvajanja ali ne potpunog. Do slepljivanja je došlo ponovo. Nakon 2 godine vodila sam je kod privatnog ginekologa koja mi je rekla da samo treba da pazim da se sasvim ne zatvori, zbog mokrenja. Ako se ništa ne promeni, da je dovedem pred pubertet. Tako sam čekala i pazila još 10 godina. Letos sam je odvela kod iste doktorke i dijagnoza je: adhaesie partialis introiti vaginaee, sa kliničkim nalazom: otvor uretre uredan u donjem polu introitusa vagine nekoliko tankih sinehija, ali u gornjem polu postoji otvor. Menarhu nema, pubarha i telarha početno izražene. Uzv nalaz uredan za životnu dob. Moram napomenuti da su joj unutrašnje usne veoma male a spoljne su dosta izražene. Molim vas za mišljenje i savet. Da li da čekam proleće, prvu menstruaciju, kako mi je ginekolog savetovala ili da reagujem? Sa poštovanjem, verica

    Odgovoreno: 21. 11. 2014.
    • Poštovana,
      Nema razloga da čekate. Dete treba pažljivo da pregledamo i da predložimo manju rekonstrukciju stidnih usana kako funkcija nebi bila ometena. Potrebno je da se uradi manja intervencija u lokalnoj anesteziji. To bi bilo potpuno bezbolno jer se procedura počinje sa kremom koja deluje kao anestetik a nakon toga se daje lokalna anestezija tankom iglicom. To je dakle, apsolutno bezbolna procedura. Možete se javiti i dogovoriti pregled na 011 2432 762 " rakic estetic".
      ako čekate prvu menstruaciju, može da se dogodi da krv krene ali ne može da se isprazni i da stomak počne da otiče. U tom slučaju se sporovodi hitna operacija prilikom koje je važno da se obezbedi prolaz za krv. Ne treba da čekate situaciju u kojoj se radi hitna operacija. Uvek je bolje da dete bude pripremljeno i na vreme operisano.
      Pozdrav

Ostavite komentar