1. Pitanje broj: #126855

    Postovani, pre 3 dana moj ocuh na cilkularu posekao je 3 prsta, od toga jedan skroz ova dva se drzala na malo, odmah je odveden u bolnicu, za odsecen prst receno mu je da ga odmah baci od njega nema nista, tu je cekao, onda u beogradu cekao 4h da bi ga operisali i na kraju mu usili palac, i kao mozda ce ostati, mozda ne, a kaziprst i srednji odsekli na 1 do 2 cm. Zasto je to odradjeno? Moze loi se sada nesto uciniti dok je to sve sveze? Molim vas odgovorite mi, ja sam tek kasnije cula da su prsti trebali u lewdu biti, a niko od doktora u pozarevbcu nije rekao, pa cak ni u beogradu na banjici

    Odgovoreno: 06. 04. 2014.
    • Poštovana,
      Uspeh mikrohirurške operacije kojom se prišivaju odsečeni prsti - zavisi od više okolnosti.
      zavisi od toga kojom mašinom su presečeni. Kad je rez ravan i kad tkiva nisu pokidana, uspeh operacije je veći. Ako pacijent čuva prste u hladnoj vodi sa kockicama leda - prsti će imati veće šanse da se prime. Ako je vreme od povrede do kad započne operacija - kraće, šanse za uspeh su veće. To sve naravno zavisi i od godina pacijenta, njegovog opšteg zdravlja, da li boluje od šećerne bolesti, bolesti krvnih sudova i slično.
      zašto vam nisu rekli u požerevcu kako treba postupati sa odsečenim prstima- verovatno ne znaju proceduru. Ako ste čuli, lekari u srbiji se zalažu da za svaki postupak sa pacijentom postoji obavezan protokol postupanja. To bi rešilo ovakve probleme. Potrebno je da takav protokol postoji i da je zakonom propisan i da se svi pridržavaju toga. Mislim da to još kod nas nije kompletirano.
      na zalost, više ništa ne može da se uradi. Prošlo je tri dana a transplantacija prsta može da se uradi najdalje u toku 24 sata. Sto više vremena prodje, uspeh je manji.
      ako nije operisan u uc. , kad sve prodje, zatražite mišljenje doktora koji rade na odeljenju mikrohirurgije. Rade u poliklinici kcs, svakog četvrtka sa pacijentima.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #126855

    • Nikola Stevanović 25. 01. 2021.

      dobar dan. imao sam imao 7 godina kada sam slučajno sebi odsekao palac sekirom. znam da nema šanse da se taj prst vrati sad jer imam 15 ali me zanima postoji li nesto sto se moze staviti nesto kao produžetak za taj odsecen palac(inace isecen je na pola) a da to nije proteza jer sam video da proteza traje dve do tri godine a ne isplati se platiti 1000 evra za tako nešto. Zelim to jer sam krenuo u srednju i jako se bojim da pokažem drugarima. Hvala unapred.

    • Prim. dr sci. med. Vesna Rakić 08. 04. 2014.

      Dobro je da je bar taj prst prihvacen. Nadam se da ce sve do kraja dobro proci. Za protezu mozete da vidite tek kad se sve zavrsi, kad izvade konce. Mozete mi poslati slike kad se sve zavrsi kako bih vam dala savet. Pozdrav!

    • Izgleda da su u pozarevcu najgori doktori cim nemaju pojma sta se radi i kako, a u beogradu nemarni da covek ceka i onda je najlakse da se odsece nije njihov prst. . . . . Operisan je na banjici, tamo su ga uputili iz pozarevca i na operaciju je cekao 4h, kaziprst i srednji su jos skratili, a palac prislili, na previjanju je video i sestre su rekle da je palac dobio boju verovatno ce taj prst i ostati (daj boze) . Sta bi sada doktori u klinickom centru mogli da pomognu? Da li je moguce onda postavljanje proteze, koliko je ona efikasna da li moze raditi sa njom? Hvala vam puno

Ostavite komentar