1. Pitanje broj: #126450

    Radila sam abdomenoplastiku, pre toga sam imala dve carska reza, i sva tri puta sam secena na istom mestu, sada nisam zadovoljna izgledom oziljka, jer je kriv, a i treba da se uradi mala korekcija, nezna kako bih to nazvala ukrajanja krajeva tih oziljaka, inace ova operacija je bila pre sest meseci, i sada mi dr. Kaze da moram da sacekam da oziljak pobeli, inace je sada roze, a deo koji je prvi put secen (morali su da produze duzinu reza u odnosu na carski) je jedva vidljiv. Posle prvog carskog (pre 8 god) oziljak mi je bio kao dlaka i jedva se video, posle drugog (pre 3) je bio svetlo roze, i sada nisam ni ocekivala da ce da bude skoro nevidljiv, jer je seceno sve jedno preko drugog. Moje pitanja su dali moze sada (posle 6 meseci) da se uradi korekcija, ili mora da se ceka, a uz to odustala sam od mazanja preparata od kog bi oziljak bio manje vidljiv, jer po skidanju konaca nisam bila zadovoljna. I dali smatrate da ovaj oziljka posle tri operacije moze da pobeli (izbledi) ? Nadam se da ste me razumeli. I hvala vam unapred.

    Odgovoreno: 30. 03. 2014.
    • Poštovana,
      Prilikom operacije carskog reza, imali ste mali rez, dovoljan da prođe bebina glava. Moguće da je doktor koji je radio carski rez drugi put, pravio rez tačno preko prvog reza mada više verujem u to da je prethodni ožiljak od prvog carskog reza potpuno uklonio prilikom drugog carskog reza (to je 2-3mm širine kože) .
      kad vam je rađena dermolipektomija rez je morao biti tri puta veći kako bi sav višak kože, sa čitavog stomaka bio uklonjen. Rez je roze boje sve dok je "svež", sve dok sazreva. Nekada ožiljak sazri za 6 meseci, ali taj proces može da se produži na 2 godine. Naučna saznanja ukazuju da ožiljak ne treba operisati dok se ne završi taj proces sazrevanja. U retkim situacijama, kad se pojavi hipertrofični ožiljak ili keloid - crvenilo neće proći ni posle više godina a tegobe u smislu svraba, otoka i crvenila su sve izraženiji. Naravno, lekar plastičar može da prepozna da li se radi samo o normalnom procesu sazrevanja ožiljka ili se radi o bolesnom ožiljku. Dakle, još ima vremena da ožiljak izbledi i omekša. Niste trebali da prekidate sa sredstvom protiv ožiljka.
      Pozdrav

Ostavite komentar