1. Pitanje broj: #106193

    Postovani, imam 32 godine, pre nesto vise od 3 godine radila sam ispravljanje devijacije nosa kao i estetiku na vma. Kada je otok delimicno spao shvatila sam da mi dobar deo kosti (tamo gde je nekad bila grba) fali i da mi je nos potpuno krivudav. Nazalost godinu dana nakon toga saznala sam da imam i pocetni stadijum osteoperoze sto mi umnogome otezava zarastanje kosti (makar ja mislim da je to razlog toliko sporog rasta nove kosti) , i evo posle tri godine dobar deo i dalje fali. I sto je najgore, nije mi receno da posle operacije treba da masiram nos, to sam saznala preko interneta i tek kada sam shvatila da nesto definitivno nije u redu i da otok vise ne bi trebalo da bude tu. Sam otok je u medjuvremenu otvdnuo i malte ne se skamenio. Od tada ga intezivno masiram, od skoro i hepatrobinom u nadi da cu uspeti da ga razbijem, medjutim on je i dalje tu vrlo vidljiv. Ono sto sam zelela da vas pitam je da li otok moze da ostane trajno, da li ce se kost u potpunosti obnoviti i da li mozda postoji neka procedura kojom bi se on konacno uklonio otok jer mi ovaj problem koji se nalazi po sred lica i ne mogu ga nicem prikriti umnogome otezava normalan zivot. Hvala vam puno unapred.

    Odgovoreno: 04. 10. 2012.
    • Poštovana,
      Shvatam vaš problem. Istina je da se blagim masiranjem može donekle ukloniti otok ali konfiguracija nosa se definitivno postavlja na samoj operaciji. Ono što je bio vaš zadatak posle operacije, to je da ne uklanjate samo masku, tampone, da ne kijate ako je to ikako moguće i da ne dirate nos već strani sadržaj nežno uklanjate štapićima za uši. Ako ste tako postupali, onda nije ništa do vas. Nedostatak kosti koji je ostao kod vas posle operacije, nikada se neće sam obnoviti. Potrebno je nova operacija koja se zove sekundarna rinoplastika i kojom će se nadoknaditi deo kosti koji vam nedostaje. Isto tako treba da znate da osteoporoza sa tim nema nikakave veze. Otok koji imate može da potiče od kolekcije krvi koja se nije sama po sebi resorbovala ili da je upravo deo kosti koji je uklonjen sa grbe nosa a nije izvađen napolje. Da bih vam to rekla sa sigurnošću, potrebno je da obavim pregled. Možete me kontaktirati na mejl: rakicdrvesna@gmail. Com
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #106193

    • Prim. dr sci. med. Vesna Rakić 24. 10. 2012.

      Sugestija je uvek dobrodošla. Suštinski, otok ili parafinom je nastao kao posledica operacije, ne može se sa sigurnošću tvrditi o ćemu se radi dok se ne obavi pregled a rešenje je u novoj hirurškoj intervenciji. Lepo je što imamo isti zaključak.

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 08. 10. 2012.

      Otok sa desne strane nosa najviše podseća na jednu retku komplikaciju rinoplastike koja se zove parafinom ali to je teško tvrditi sa sigurnošću bez pregleda. Komplikacije je takva da se vremenom uvećava dakle polako ali sigurno raste. Ako je parafinom onda je rešenje hiruška intervencila ili reoperacija kojom će se taj izrašataj izvaditi.

Ostavite komentar