1. Pitanje broj: #139903

    Postovani, imam bebu od mesec i dve nedelje. Pri porodjaju, doslo je do povrede i ima parezu facialis leve strane donje usnice. Fizijatar nam je pokazao vezbe (masaza obraza, stimulaciju da pomera usnicu koja je pod parezom) . Vezbe radimo, ali oporavak nikako da se desi. On sisa, kad place desnu stranu vuce ka dole, a leva je kao ukocena. Da li je oporavak moguc? Da li mogu jos nesto da uradim pored vezbica? Da li je, ukoliko treba, moguca operacija tog zivca i kad se to radi? Bebi je desna strana usnice spustena a leva je kao ukocena. Desnu pomera. Rekli su mi da je leva strana pod parezom. Hvala unapred.

    Odgovoreno: 31. 08. 2015.
    • Poštovana,
      Pareza facijalisa može se javiti zbog porođajne traume, opravak je moguć, ali je dugotrajan. Potrebno je da se u dijagnostiku i terapiju uključi tim lekara sastavljen od dečjeg neurologa, fizijatra i orl specijaliste. S obzirom da je dete pregledano od strane fizijatra i određena je fizikalna terapija, savetujem vam da se obave i pregledi dečjeg neurologa i orl specijaliste.

      dr danijela todorović, specijalista pedijatrije
      pedijatrija todorović beograd

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #139903

    • Pozdrav. Imam 16 godina, visok sam 188cm, a zatim otac mi je visok 183cm, a majka 172cm, ali medjutim su mi ujaci visoki, pa me zanima koliko cu biti ja visok, molim vas pisite mi, mnogo bi mi znacilo.

Ostavite komentar