1. Pitanje broj: #134834

    Postovani, moj sin ima 2 god i 7 meseci. U prvoj godini zivota nije bio bolestan. Sa 13 meseci (avgust) imao je feb. Konvulzije, 2x za 3sata, prvi put u domu zdravlja, drugi put u udk u tirsovoj gde su nas iz dz poslali. Oba puta je trajalo par minuta, i dobio je rektiole diazepama. Oba puta na prijemu je imao 37, 9, i za par minuta je t skocila na preko 40c. Tokom naredne jeseni i zime 3x je imao visoke temperature koje naglo rastu i jednom reakciju na vakcinu mmr. Uspevali smo da se izborimo uz antipiretike i terapiju, i ostale metode za spustanje temperature. Uvek je dramaticno, ali uspevali smo. Ove zime ne mozemo da mu pomognemo! Imao je upalu uha u oktobru, a u poslednja 2 meseca je 5x bio bolestan, u glavnom virus, ali su mu prepisivali i antibiotike. Temperature oko 40, ni sa maksimalnim dozama lekova ne spadaju ispod 38, 5. Radimo sve sto su nam preporucili, masaze, kupanje, kombinacija paracetamola i brufena na 4h, uz terapiju i bensendin pije svaki put, ali temperature su uporne. Jedva pocne da spada posle sat vremena od leka, kad opet posle 2h pocne da raste, a lek jos ne sme da popije. . . Evo vec drugi put je na institutu za majku i dete, jer mi danima ne mozemo da smirimo temperaturu. Prvi put je imao virusnu upalu pluca, a sada ne mogu ni oni da utvrde. Na prijemu su ga od glave do pete pregledali, a prethodno i u domu zdravlja. Nisu pluca, nije grlo, nisu usi. . . Kako da mu pomognemo?! Moze li se ovo spreciti? Zasto tolike temperature? Sta da ispitamo, koje analize da uradimo? U kuci se ne pusi, svi kad dodju s posla se detaljno operu pre nego sto pridju deci, trudimo se da jedemo zdravo svi, a posebno on. Poceli smo da mu dajemo preparat na bazi meda, propolisa i ehinacee, jede cak i svez beli luk, pored voca mu dajemo i caj sa itaminom c vec neko vreme. Slatkise i grickalice izbegavamo, ponekad samo baka ili deka mu daju (ima i on dusu) . U kuci nije hladno, redovno idemo u setnje, voznju bicikle i td, spava danju po 2-3 sata, nekad preskoci ako kasno ustane, redovno pere ruke i zube. . . Svi se trudimo oko njega, pa ne vredi. . . Imate li neku ideju, zasto je toliko osetljiv?

    Odgovoreno: 19. 02. 2015.
    • Poštovana,
      Kod dece uzrasta do 3 godine je nedovoljno razvijen imuni sistem, pa mogu imati izraženije simptome infekcija koje se kod odraslih i starije dece ispoljavaju u blažoj formi. Ono što je bitno za imunitet, jeste na prvom mestu pravilna ishrana, zatim boravak na svežem vazduhu, i na kraju pomoćna lekovita sredstva. Vi dosta toga već primenjujete, ali morate biti strpljivi, jer je potrebno vreme da dete izgradi dobar imuni sistem. Takođe, bitno je da se u svakoj infekciji pronađe njeno žarište, odnosno uzročnik infekcije, što se postiže potrebnim pregledima i laboratorijskim analizama. Čest uzročnik infekcija dece ovog uzrasta je bakterija streptococcus pneumoniae, pa dodatni vid zaštite vašeg deteta može biti vakcinacija protiv iste. Ova vakcina nije u obaveznom kalendaru vakcinacije, ali se preporučuje da je prime deca koja imaju česte respiratorne infekcije. Visoku temperaturu snižavajte kombinovanjem sirupa i čepića, uz udruženo dejstvo tuširanja mlakom vodom.
      što se tiče febrilnih konvulzija, naslednog su karaktera, kod većine se prvi put javljaju do treće godine, a povlače do pete godine. Za prevenciju njihovog ponovnog javljanja potrebno je primenjivati diazepam rektiole u prvih 48h febrilnosti uz snižavanje temperature antipireticima.

      Pozdrav

Ostavite komentar