1. Pitanje broj: #134683

    Postovani, moje pitanje je vezano sa temperaturom. Moj sin koji ima 9. 5 godina vrlo retko je bolestan, nije imao reakciju ni kad smo stavljali vakcine (dtp -znam da nije obavezno da ima temperaturu i eto on nije imao) , cak i sad kad mu je pronadjena streptokoka u grlo on opet nema povisenu temperaturu. Mozda vama zvuci glupo ali ubedjuvaju me da cim nema temepraturu to znaci da imuni sistem ne reaguje?!?! Da je bolje da ima teperaturu da to znaci da telo stavra antitela. Ja to tumacim kao da je jak da to sve "stojeci" prodje ali eto kazu mi da nije u redu kad nema temperaturu. A nije da nije imao. Prvi put na 2. 5 godine imao je strasan virus povisenu temperaturu (39+) cak su mu se pojavile reaktivne zleznice na vratu i red druge viruse i bakterije. Ali sve u svemu retko boluje. Molim vas prosvetlite me i malo mi razjasnite to sa temperaturom, dali znaci da ako se ne pojavi temperatura imuni sistem "spava", dali je temperatura uslov da se organizam bori. . . . Ja se stvaro izvinjavam na dugo izlaganje i zahvanjujem unapred!

    Odgovoreno: 19. 02. 2015.
    • Poštovana,
      Povišena temperatura je oblik odbrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju (što je u 90% slučajeva uzrok povišenja telesne temperature u dece) . Do povišenja temperature mogu dovesti i: vakcinacija (di-te-per, mmr) , oštećenje tkiva (trauma) , neki lekovi, gubitak tečnosti, zapaljenske i autoimune bolesti, endokrini poremećaji, metabolički poremećaji, povećano stvaranje toplote (teška fizička aktivnost) , smanjen gubitak toplote (pretopljavanje) ili toplotni udar kod visoke spoljne temperature.
      to što je vaše dete retko bolesno i retko ima povišenu temperaturu, znači da ima dobar imuni sistem. Pojedine infekcije kod osoba sa dobrim imunim sistemom mogu proći bez ispoljavanja povišene temperature.
      uopšte nemate razloga za brigu.
      Pozdrav

Ostavite komentar