1. Pitanje broj: #4276

    Mojoj devojcici, koja sada ima 7,5 godina, od malena je, ne cesto, kod  vecih fizickih napora ili uzbudjenja,kad je prehladjena, a puno puta i  bez "bitnog" razloga, krvario nos. Samo i uvek leva nozdrva. Krvarenje  bi brzo prestajalo. Doktori su nam rekli da nije nista strasno i da su u  pitanju slabi kapilari.  Od kad je krenula u skolu, posebno u drugom polugodistu, krvarenja su  cesca. Po misljenju ucitelja, na casu je jako skoncentrisana i  odgovorna. Sada je prehladjena i prilikom skoro svakog praznjenja leva  nozdrva prokrvari. Krvarenje brzo prestaje.  Doktorka nam je dala Nisita mast i uradili smo KS. Rezultati:  - S- glukoza: 5.4 (3.3-6.7)  - Leukocitarna formula:  - segmentirani 0.47 (0.51-0.61)  - limfociti 0.47 (0.21-0.35)  - monociti 0.06 (0.03-0.05)  - K-vreme krvarenja 1.5 min (1-3)  - K- vreme koagulacije 5.1 min (do 8)  - sedimentacija - kapilarno 2 mm/h (11)   - ID = 10  - SEQ = 2285 PROG01 MC  - RBC = 5.24 (3.5-5.5)  - MCV = 80.5 (75.0-100.0)  - RDW% = 11.4 (11.0-16.0)  - RDWa = 62.7 (30.0-150.0)  - HCT = 0.42 (0.35-0.55)  - PLT = 233 (100-400)  - MPV = 9.7 (8.0-11.0)  - PDW = 12.8 (0.1-99.9)  - PCT = 0.22 (0.01-9.99)  - LPCR = 29.1 (0.1-99.9)  - WBC = 6.5 (3.5-10.0)  - HGB = 143 (115-165)  - MCH = 27.3 (25.0-35.0)  - MCHC = 339 (310-380)  - LYMF = 3.3 (0.5-5.0)  - GRAN = 2.6 (1.2-8.0)  - MID = 0.6 (0.1-1.5)  - LYMF = H 50.5 (15.0-50.0)  - GRAN = 40.5 (35.0-80.0)  - MID = 9.0 (2.0-15.0)   Nalaz urina je uredan.   Poslednja 4 meseca lecimo i cesta krvarenja desni. Doktor je objasnio da  je problem u tome sto desni ne prijanjaju uz zube, zadrzava se plak i  izaziva krvarenja i infekcije slicne aftama. Pored detaljne higijene  zuba, ispiramo hidrogenom i Ozoseptom. Desni se malo primire, a onda  krene ponovo. I ovde je u pitanju samo jedna strana desni. (ovo pisem  jer je mozda bitno).   Molim Vas za misljenje i savet.   Devojcica zeli da se bavi sportom, prvenstveno trcanjem. Visoka je 130  cm i normalno uhranjena.  Da li je moguce da je uzrok cescih krvarenja visoka koncentracija u  skoli, jer je vidno iscrpljena posle casova (svaki dan 5 sati)?   Unapred hvala.

    Odgovoreno: 01. 04. 2008.
    •  Postovani  Koncentracija u skoli sigurno nije uzrok krvarenja iz nosa vec urodjeno  prosirenje krvnih sudova u nosu (obicno ul evoj nozdrvi) koje se resava  kauterizacijom sto je rutinska intervencija kod ORL. Sto se desni tice  morate se posavetovati sa stomatologom. Inace laboratorija koju ste  dostavili je uredna

Ostavite komentar