1. Pitanje broj: #35496

    Poštovana,
    Pišem Vam po drugi put sa nadom da će te mi odgovorit na moje pitanje imam sina 17 meseci. Pre nego napuni godinu dana znači početkom god. Dobio je upalu grla sa malo pokačenom temp. Naš pedijatar odma je dao antibiotik (ne sećam se tačno koji) posle uzete doze terapije nije pomoglo već je bilo gore. Sad već je bijo sa dijagnozom bronhit. Lježali smo u specijalnu bolnicu plućnih zaboljenja 5 dana. Tamo bijo je na pancef, inhalacije salbutamolom, i infuzijama (!!!). Ali i sa anemijom i sa dosta opadnutim imunitetom. Za krv je pijo legofer. Otpustili su nas iz bolnice sa ne mnogo poboljšanja. Taj dan je dobio i proliv. Nikad neću zaboravit te dane dete mi je oslabilo na 6-7kg. Proliv je trajao 10dana. Mislila sam nećemo se izvući. Nekako se oporavio sa mnogo pažnje i pojačanom hranom i vitaminima zbog anemije. Ali i dalje je dosta slab sa zdravljom. Nema mesec što on nije na neki antibiotik. Ili mu je grlo malo crveno ili mu teče nos ili ga bole uši. Meni nije jasno poštovani dokt. Zar je obavezno svaki put kad je malo bolestan piti antibiotike? Moram napomenuti da temp. nema. Samo tada kad smo lježali u bolnici. Prije skoro tri meseca počeo je da kašlje ali samo kašalj. Dete je izgledalo dobro, veseo dobrog apetita, bez temp. Samo kašalj i dosta šlajma. Dokt. je rekao da je brohit i insistirao da ležimo u bolnici iskreno nisam prihvatila nego na moju odgovornost prihvatila da ga lečim kući. Dali nam pancef i inhalaciju salbutamolom. I da obavezno za dva dana odemo na kontrolu. Za dva dana otišli smo posle pregleda dokt. Je rekao da je super i da nema ničeg, samo i dalje je po malo kašljao produžili smo sa pancefom 10dana. Nije mi jasno gde ode bronhit za dva dana!! Počela sam mnogo da sumnjam gde je problem. Krv je sada dobro. Vršili su mu analize na mikrobiologiji sekret iz nosa i iz grla je ok. Nema ništa. Ali dete i dalje kašlje i muči se sa šlajmom. Na izgled je odlično nema temp. Apetit je dobro. Sumnjam da možda se ne radi o nekoj alergii zaista ne znam šta da kažem. Zašto kašlje i zašto to dokt. ne reše već jednom. Tražila sam da mu prave alergo test kažu ne može zato što mu organizam nije čist od antibiotika bar mesec dana. I mali je. Poštovani dr. Molila bih Vas da me uputite gde da se obratim za pomoć (i dal da promenimo pedijatra).
    Sa poštovanjem zabrinuta mama.

    Odgovoreno: 20. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Vaše dete verovatno ima slabost respiratorne sluzokože i imuniteta koji je čest u tom uzrastu. Javite se pedijatru subspecijalisti pulmologu u nekoj od dečijih klinika za detaljnija ispitivanja.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35496

    • Draga gospodjo, ako ste radili bris iz grla, nosa, i ispljuvak normalno da se nece naci nista. Zato sto je dete pocelo da pije pancef. Ocigledno da je pogresna terapija i lekar nije siguran u svoj rad. Obavezno promenite lekara. I nikada nemojte verovati misljenju samo jednog lekara posto u vecini slucaja nisu sigurni i cesto se pacijentu desi ono najgore na osnovu njihovih pogresnih terapija.

    • Draga mama
      želela bih da sa vama podelim svoje iskustvo da vam malo bude lakše. Imam sina od pet godina. Kad je imao dve godine krenuo je u vrtić, , ne zato što je morao već da bi rastao i družio se sa svojim vršnjacima. Do tada nikad a baš nikad nije bio bolestan, ali zato što je kao beba šetao i po kiši i po snegu. Od vrtića sve je počelo, virusi, infekcije, kašalj, lekovi. Lekovi. Lekovi pa i kao bronhitis. Kada su došli do pumpice koja mu uopšte nije bila potrebna; uzela sam stvar u svoje ruke: kozje mleko, čajevi, med, promena klime i dlakavi kućni ljubimac. Ovo zadnje ti ne preporučujem ali ja sam i to poduzela iako su doktori rekli da to sve moramo izbegavati, i umesto negativne reakcije bila je veoma pozitivna. Zdrav ko dren, bez lekova i bronhitisa! Želimo i vama brzo ozdravljene!
      Pozdrav

    • Za gospođu pod brojem 35496. Draga gospođo ja sam bolovala od težeg oblika bronhitisa. Zbog njega sam ponavljala 6 razred, što znači da sam skoro čitavu godinu provela u bolnici. Pošto sada imam 35 godina ne sećam se koje sam lekove pila ali znam da je za mene bila smrt biti u prostoriji gde se pušilo vlaga u vazduhu me je gušila i šta sve, veruj te da sam se izlečila za manje od jedne godine evo živim već 8 godina u zemlji gde je užasna vlaga a pušač sam 18 godina i nikakvih više simptoma bronhitisa nemam. Izlečila sam se na seljački način što bi rekli, pila sam kozije mleko ali tek pomuzeno i pila sam svako jutro po jedno jaje. Posle te terapije kad sam otišla kod doktora na snimanje pluća, bila su mi pluća ko u bebe, ni traga od bronhitisa nije bilo. Ali još jednu stvar ja sam rođena sa urođenim bronhitisom želila bih svima da pomognem tim putem jer znam šta je to a kozije mleko i nije toliko strašno kad se čovek navikne.

Ostavite komentar