1. Pitanje broj: #2928

    Postovana! nasa davojcica ima 6 godina,pre tri godine pedijatar je konstatovao alergiju na penicilin.Naime tada je sedam dana pila amoksiklav i nakon toga primila ekstencilin kao zastitu.Nakon 48 sati otekli su joj zglobovi na nogama,koprivnjaca se pojavila na pregibima ruku i nogu kao i po guzi i genitalijama,istovremeno na jeziku dobija cudan mozaik nalik na opekotine za koji su mi kasnije rekli da se naziva geografska karta.Primala je presing 4 dana,ali su se simptomi povukli(sem na jeziku) tek posle vise od jednog meseca.Nakon toga nije vise primala penicilinski preparat. Pre 4 dana vadila je zub uz lidokain/adrenalin,anestezija nije delovala,dozivela je blagi sok od bola,ali ono sto je za mene bio sok nakon 5 do 6 sati imala je identicnu koprivnjacu na istim mestima kao pre tri godine.Zubarka je bila izvan sebe od besa kako se igram detetovim zivotom itd.U domu zdravlja su evidentirali alergiju na lidokain,dali presing 4 dana,djetu ali za dalje su mi rekli da treba da sam strpljiva.Moje pitanje s obzirom da znam da je lidokain najcesci anestetik sa najmanje alergijskih reakcija i s obzirom da se mesa sa velikim brojem muskulatutnih injekcija sta da radimo kao roditelji da se slicno ne bi ponovilo,da li postoji mogucnost da je alergicna na jos nesto slicno. HVALA VAM NA RAZUMEVANJU

    Odgovoreno: 08. 02. 2008.
    • Postovana tegobe koje opisujete ne mogu se sa sigurnoscu pripisati alergijskoj reakciji. Prvo tegobe koje je imala pre tri godine sa pojavom "alergijskih" manifestacija 48 sati od davanja Extencillina tesko da imaju vezu sa alergijom na penicilin vec su bile posledica senzibilizacije na prethodnu infekciju koju ste lecili. U drugom slucaju takodje ne mogu da tvrdim da se radi o alergiji na lidokain. Prave alergijske anafilakticke reakcije desavaju se unutar dva sata od parenteralnog davanja preparata ali stresogena reakcija moze biti okidac za erupcijske promene po kozi. Ass Prof Jelena Vojinovic 

Ostavite komentar