1. Pitanje broj: #19215

    Devojcica je rodjena sa 3250g. Porodjaj je prosao bez komplikacija. Drugog dana po rodjenju joj je vadjena krv i ustanovljen veoma visok CRP (96). Nakon toga lecena je antibioticima sirokog spektra, a kad je stigao pozitivan rezultat hemokulture, lecenje je nastavljeno drugim antibiotikom i treba da traje jos pet dana. CRP je sa prvim lekom sveden na 0 posle 4 dana. Uzrok infekcije tj. bakterija u krvi je streptokoka Prvi put sam cula za CRP i za sve te pojmove koji se pominju (bakteriemija, neonatalna sepsa, neonatalni meningitis) i u poprilicnoj sam panici.
    Sta je potrebno uraditi od pregleda da bi se znalo da je kod bebe sve u redu i da nije ostavilo posledice na bebu. Da li je uopste moguce preboleti tako sta bez ozbiljnih posledica? Kakve su sanse da se infekcija vrati?
    Unapred hvala!

    Odgovoreno: 15. 01. 2009.
    • Postovana Vi i ne morate da znate i razumete pojmove koje pominjete jer lekari uce fakultet da bi to mogli. Dakle vasa beba je imala infekciju koja je sada sanirana. Infekcije se naravno i kasnije u zivotu mogu ponavljati. Redovno samo obavljate kontrole kod svog pedijatra i to je sve

Ostavite komentar