1. Pitanje broj: #19198

    Poštovani,
    imam sina od 2,5 meseca. Imao je reakciju na Di-Te-Per vakcinu u vidu pospanosti, mlitavosti i bledila. Simptome sam primetila 3 sata nakon vakcinacije kada ga nisam mogla probuditi tj. on otvori oči ali opet tone u san. Istog dana, 24.12. je primio i polio i protiv hepatitisa B-treću dozu (prva po rodjenju, druga sa mesec dana). Odmah sam ga odvela u Tiršovu gde ga je pregledao neurolog, rekla je da ostanemo par dana u bolnici ali da je sve ok. Tamo su mu uradili EEG (beleži osnovnu aktivnostod 5/6 c|s.Tokom pregleda se patološki grafo el. ne prikazuju), eho abdomena - nalaz uredan, EKG:sinusni ritam, inkompletni blok desne strane,elementi P,QRS i T su normalni.Nema znakovaorganske lezije srca,niti patoloskih poremecaja ritma.On je jos par dana bio uspavaniji. Neurolog je rekla da ne sme više primati vakcinu za veliki kašalj i da bi bilo dobro da primi vakcinu protiv meningitisa. Kakva je to vakcina, da li je rizično da je primi? Brine me svaka naredna vakcinacija. Da li je sigurno da je reakciju izazvala ta protiv pertusisa? Da li će ostati neke posledice zbog reakcije? On je rodjen carskim rezom u terminu zbog karlične prezentacije. Bio je težak 4750 gr, dugačak 60 cm, obim glave 39 cm. Na dan vakcinacije je imao 6330 gr, 63 cm, 42,5cm obim glave. Samo ga dojim. Od bolnice je poremetio spavanje preko dana, spava po 30 min, često hoće da doji a mislim da nije gladan jer se i na oko vidi da se ugojio i svako presvlačenje su pune pelene. Mislim da se i malo navikao na ruke pa plače..Da li mislite da treba da probam sa dohranom, možda mleko nije kvalitetno kao pre bolnice jer sam se baš nasekirala. U bolnici je ''zakačio'' neki virus pa je kašljao oko nedelju dana, mozda i duže. Sada je dobro. Temperaturu nije imao. Kažite mi Vaše mišljenje.
    Šta mi savetujete? Da li treba da se sekiram oko sledeće vakcine koja nam je zakazana za 4.02.? Kontrola kod neurologa je bila 9.01 i sve je ok. Sledeći EEG je zakazan za 6.03.
    Hvala Vam unapred.

    Odgovoreno: 15. 01. 2009.
    • Postovana, Nema razloga da se brinete ali treba da poslusate savet neurologa te da izostavite Pertusis komponentu iz vakcine sledeci put. Posavetujte se sa neurologom o eventualnom prelasku na PENTAXIM vakcinu i odlazite vakcinaciju do susreta sa neurologom. Vakcinu protiv Hemofilus infekcije ("meningitisa") dete moze da dobije.

Komentari na pitanje: #19198

    • Imam jedno pitanje. Beba mi ima 2 meseca, kaslje svaki dan vec mesec dana. Doktorica kaze da nije strasno ako kaslje do godinu dana, jel moguce da je tako?

Ostavite komentar