1. Pitanje broj: #12728

    Poštovana,
    pisala sam ranije, zbog netočne dijagnoze niste mogli ponuditi pomoć. Sada Vam šaljem zadnje nalaze u nadi da ćete moći ponuditi bilo kakve informacije ili tel. broj na koji se možemo javiti budući da smo očajni i vrijeme nam istjeće, mi smo iz Hrvatske. Radi se o djevojčici rođenoj 1992. ime joj je Martina Pirić. NALAZI 19.9.2008. Zaključak: Martina je hospitalizirana na našem Zavodu radi daljnje dijagnostičke obrade, radi MR torakalne i cervikalne kralježnice zbog prethodno utvrđenog medijastinalnog tumora. Nakon operativnog zahvata na Klinici za dječju kirurgiju odstranjena je tumorska masa, a PHD postavljena dijagnoza PNET/Sa EWING. Martina je potom vraćena na naš odjel i započeta je polikemoterapija prema protokolu liječenja \"CWS-96\". Po završetku terapije se nađe rezidua tumora te se konzultacijom s prof. dr. sc. S. Batinicom naručuje na ekstirpaciju tumorske mase u Kliniku za dječju kirurgiju dana 29.9.2008. 9.10.2008. Nalaz biopsije Klinička dijagnoza: Tm.mediastini rec. Materijal: tkivo tm, tkivo pluća Opis: Primljen je veći komad tkiva 8:7:3,5 cm na čijem je prerezu dijelom nekotično, mekana sivkasta tvorba promjera 5:3 cm, prožeta krvarenjem. Uz to je primljeno više sitnih, smeđe žućkastih komadića promjera od 1,5-4 cm u kojima se na prerezu nađu sivkasto tumorsko tkivo. Histološki najveći uzorak je tumorsko tkivo građeno od solidnih nakupina atipičnih srednje velikih i krupnih mezenhimalnih stanica s izraženom mitotskom aktivnošću. Tumorske stanice imunohistokemijski daju pozitivnu reakciju na CD99 i FLI-1, a negativnu na desmin, sinaptofizin, EMA, S100. U tumorskom tkivu vide se područja nekroze i krvarenja. U manjim uzorcima nalazi se vezivno i masno tkivo prožeto opisanim tumorskim tkivom. Obzirom da je tumor morfološki i imunofenotipski jednak tumoru opisanom u prethodnoj biopsiji (7293/08) nalaz u ovom materijalu odgovara recidivu primarnog tumora (PNET/Sarcoma Ewing).
    Nalazimo se pred zidom, liječnici nisu suglasni u određivnju tretmana liječenja, vrijeme nam brzo istječe, trebamo bilo kakvu informaciju o alternativnom mjestu liječenja, liječnicima stručnjacima u tom području, adrese, tel. brojeve, savjete, bilo što!! HITNO!!!!
    Unaprijed hvala!

    Odgovoreno: 16. 10. 2008.
    • Poštovana,
      Nažalost Vaša devojčica ima vrlo ozbiljnu dijagnozu tumora. Teško da Vam ja mogu nešto značajnije pomoći, ali mogu Vas posavetovati da ne pokušavate alternativne metode lečenja, već da se držite utvrđenih medicinskih protkola obzirom da ovaj tip bolesti u relativno kratkom periodu može ima loše posledice. Ako želite adekvatnu stručnu informaciju molim Vas da se obratite Institutu za onkologiju u Beogradu gde će Vam kolege dati uputstva o daljoj zračnoj i citostatskoj terapiji.

Ostavite komentar