1. Pitanje broj: #11276

    Poštovani,
    zamolila bih Vas da mi objasnite šta je to BLOK DESNE GRANE. Naime, moj sin koji ima 9 god. trenira košarku već 2 godine i na svakih 6 meseci ide na redovne sistematske preglede sa klubom kod sportskog lekara. Na poslednjem pregledu, njihovog stalnog doktora je zamenila koleginica koja je mom sinu videla "blok grane" na EKG pregledu i začudila se kako mi to njegov lekar nije prijavio.Tražeći da mi objasni o čemu se radi odgovorila je da to nije ništa strašno, jer je u pitanju blok desne grane i da se prema detetu ponašamo kao i do sada i da bez ikakvih dodatnih opreza nastavi da trenira kao i do sada. Meni kao roditelju definitivno ništa više nije kao do sada, jer nisam mirna dok mi se u potpunosti ne objasni šta je u pitanju. Imam nameru da dete odvedem kod specijaliste, dečijeg kardiologa kako bih dobila mišljenje stručnjaka za tu oblast.
    S toga Vas molim da mi objasnite o čemu se radi i šta to zapravo znači po zdravlje mog deteta u buduće, jer do odlaska kod specijaliste (zakazano tek za mesec i po dana) ja sam nesigurna i jako uznemirena i više ne znam da li da se prema detetu ponašam kao i do sada ili da ga zaštitim u bilo kom pogledu zamaranja, opterećenja ili sl. Važno je da Vam napomenem da dete nikada nije prijavilo bilo kakav bol, neuobičajeni zamor ili pokazalo svojim ponašanjem bilo šta što bi ga razlikovalo od ostalih vršnjaka sa kojima trenira košarku ili ide u školu. Možda je bitno da napomenem da rekreativno (2-3 puta nedeljno) ide na plivanje.
    Unapred zahvalna na odgovoru!

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • Postovana Blok desne grane kod dece cesto je fizioloska pojava tj. anomalija sprovodnog sistema srca ali bez znacaja za funckiju srca i zdravlje. Dobro je sto imate zakazano kod specijaliste kardiologa ali do tada nemate razloga da se plasite niti dete ogranicavate u bilo kakvim aktivnostima

Ostavite komentar