1. Pitanje broj: #1038

    Postovana doktorko, imam sina od 6 godina kome je postavljena dijagnoza:ARTHRITIS JUVENILIS IDIOPATHICA.Pre 4 meseca se prvi put pozalio da ga boli lakat desne ruke i sa ne moze da je ispravi.Odmah sam ga odvela na deciju kliniku gde su mu stavili longetu, misleci da je u pitanju prelom.Posle 5 dana na kontroli su mu skinuli gips i ustanovili da preloma nije ni bilo iako je bio isti snimak.Dalje sam ga vodila na jos tri kontrole kod ortopeda,{za to vreme detetu je ruka i dalje bila kriva i otecena sa bolovima),da bi nam na kraju na jednoj privatnoj klinici jedan ortoped rekao da moje dete nema nikakvu povredu, vec da je to deciji reumatizam.Na Reumatoloskom institutu gde sam ga odvela,po analizama krvi mu je dijagnostikovan reumatoidni artritis i dat naproksen da pije 2x1/2 tablete,ali mu to za dalo rezultate, osim sto je imao bolove u zelucu.Doktorka mu je prekinula lekove i pod UZ dala 1mg depo preparata glikokortikoida intraartikularno i rekla da pije brufen sirup 4x kasi! ku.Sada je deset dana od te injekcije,a mom detetu je lakat i dalje otecen i topao,a ruku i dalje ne moze da ispravi.Molim vas odgovorite sta da radim i gde vise da ga vodim jer sam ocajna!!! P.S. Uradjena mu je MR laktakoji ukazuje naprisustvo izliva u desnom zglobu, a UZ:postoji obilna kolicina tecnosti u zglobnom prostoru desnog lakta koja distendira zglobnu kapsulu.Zglobni prostor ispunjava hipertrofisana sinovija.Tecnost hipoehogenog karaktera ispunjava burzu u predelu olekranona.

    Odgovoreno: 21. 08. 2007.


    • Postovana, U potpunosti razumem Vasu zabrinutost. Nemam dovoljno elemenata da Vam kazem da li dijagnoza ispravna te Vas molim da se javite Dr Gordani Susic jedinom pedijatru reumatologu na Institutu za reumatologiju u Beogradu (ne znam ko Vas je tamo pregledao ali dijagnosticki i terapijski potupak ne lici na Dr Susic). Pozovite se slobodno na moju preporuku. Ja pocinjem da radim od 20.8. u Decijoj internoj klinici u Nisu pa se mozete i meni javiti sa nalazima.

Komentari na pitanje: #1038

    • Mom sinu koji ima 9 godina je postavljena ista dijagnoza, samo sto nije u pitanju lakat vec koleno. Lezao je 2 meseca na banjici da bi ga uputili kod dr susic. Prepisala mu je naproxen 2*1 a do tada je pio brufen. On nema nikakvih izliva niti cvorica a naproxen mu nisam davala da pije po preporuci mog lekara jer je veoma stetan za zeludac. Idem svake godine po dve nedelje sa njim na more i od tada nema problema. Otok mu se pojavi nekad kada se prehladi pa opet prodje. Sve u svemu niko pojma nema. Na banjici mu je radjena atroskopija (bez potrbe) i doktor mi je rekao da postoji mogucnost da se to povuce u pubertetu. Uglavnom, lekovi mu nisu pomogli i moje laicko misljenje je da ne pomayu nikome.

Ostavite komentar