1. Pitanje broj: #191445

    Pozdrav! Bebica ima mesec dana i 3 dana. Kao svakoj prvorotki preporučena je dohrana i dojenje. Dojenje 10min po dojci i dohrana. Kako je krenulo mleko polako da nadolazi kao i svaka majka dobila sam želju da samo dojim bebu bez ikakve dohrane. I evo zadnjih 7 dana mu skraćujem dohranu, ali problem je što nije uobročen na dojci i samo bi sisao kada nije na dohrani. U početku vuče i ostalo vreme cucka. Kako ga spustim da legne iako je zaspao na dojci on se budi i opet želi na dojku... Ne znam šta da radim više, konsultovala sam se sa Halo bebom gde su mi rekli nastavite sa dojkama i dohranom verovatno vam je slabo mleko. Mališa voli da pije i vodu. Ne ide ni da mi dete sisa po 40 minuta i spava 5-10minuta i sve tako u krug. To mi je jasno, ali isto tako znam da imam mleka i ne znam stvarno šta je problem..... (grčeve nema) Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 26. 11. 2021.
    •  Ispravna je vaša odluka da dojite svoju bebu,ali pitanje je da li imate dovoljno mleka da se  beba zasiti i zaspe.Majčino mleko je uvek dobro , idealna hrana prvih  šest meseci života.Dakle,majčino mleko ne može biti slabo,može samo da ga nema dovoljno.Pokušajte da dojite svoju bebu,stimulišite da vuče mleko potapšite,štipnite;jedna dojka dokraja,do god vuče-da dobije ono zadnje mleko, koje je masnije,kaloričnije i zatim druga dojka do kraja, da opet dobije ono kaloričnije mleko, koje bi trebalo da je zasiti.Onda ponudite dohranu i izmerite koliko je beba  popila adaptiranog mleka.Kad beba zaspe( u roku pola sata, jer se mleko stalno stvara),izmuzite obe dojke i procenite koliko je ostalo u grudima manje od dohrane koju ste predhodno dali.                                                                               

      Napominjem ,da je stimulus za stvaranje mleka -često dojenje,odn.često pražnjenje grudi.Takođe-večernje mleko je masnije,kaloričnije i grudi nisu nabrekle kao ujutru(jutarnje mleko ima više vode).Beba od tri meseca bi trebalo da unese  po obroku oko 130-160 ml (zavisno od telesne mase).odn. 150gr. na kg telesne mase.                                                                                                                                          Takođe,češće proveravajte kako vaša beba napreduje ,nedeljno ili na 10 dana i konsultujte se sa svojim pedijatrom.       

Komentari na pitanje: #191445

    • Milica Mandić 28. 11. 2021.

      Hvala Vam do neba doktorka u moje i bebino ime. Javiću Vam obavezno kako napredujemo.

    • Dopuna:ako je beba 1 mesec i 3 dana dojte bebu često,na svaka dva sata ,da bi stimulisali laktaciju,onda dohranite bebu adaptiranim mlekom ,da se zasiti i zaspi (2- 3 sata),a vi se posle sat vremena izmuzite ,da stimulišete stvaranje mleka.Kad se beba probudi-prvo da sisa,onda dodajte svoje mleko koje ste predhodno izmuzli) i ako je potrebno dohranu.Ako budete uporni imaćete dovoljno mleka do kraja drugog meseca.Takođe,spavajte noću (do kraja II meseca ) sa bebom,sa golim grudima pored pebine glavice.Beba će osetiti miris mleka i probudiće se da sisa,a i Vi će te je osetiti.Malo više truda ovaj drugi mesec ,ali možete da razvijete laktaciju,a da beba ne gladuje,da lepo spava i napreduje.Pozdrav Dr Vesna Vojnović Čolović,pedij.ordinacija Kinder care.

Ostavite komentar