1. Pitanje broj: #189694

    Veliki pozdrav! Imam djecaka uzrasta 2 godine i 4 mjeseca. Posljednjih 7 dana dijete uopste ne spava ni prekodana a nocu jedva sastavi 5,6 sati. Bili smo kod doktora i radili nakaze. Sve je uredno. Sedmu noc za redom blago povisena temperatura 37,3. Zaspe sa tezim uspavljivanjem oko 22h i probudi se oko ponoci placuci i govoreci ne, ne kao da je nesto sanjao. Zatim ostaje budan do 4, 5 ujutru. Tada odspava do 7h ili u najboljem slucaju do 10h. Preko dana uopste ne spava. Ne znamo vise ni gdje da vodimo dijete ni kako da mu pomognem.

    Odgovoreno: 18. 10. 2021.
    • Ako je  dete zdravo može da bude u pitanju  separaciona anksioznost ( s obzirom na uzrast), odn. strahovi koji nastaju usled  nekog doživljenog stresa (odvajanje od majke,promena sredinei razni drugi događaji).Dete sanja i budi se uplašeno,plaši se  novog razdvajanja.Uveravajte  dete da ste tu,da ga volite,i da uvek brinete o njemu.Pripremajte ga za nove,nepoznate situacije.Igrajte se tih situacija,pričajte detetu da ste tu,ako negde morate da idete i ostavite ga,objasnite da će te se vratiti,da će te misliti na njega i doneti mu nešto.....Noću kad se probudi mazite ga,utešite (-ne brini,spavaj,mama je tu,mama te čuva),da se smiri,opusti i ponovo zaspe..   

       Suština je u tome da se  deca  plaše novih,nepoznatih i iznenadnih situacija.To deluje stresno,dete se budi noću i proverava da li je majka tu jer se plaši nove slične situacije.Bitno je da mu ulivate sigurnost svojom pojavom i da ga uverite u svoju ljubav,pažnju  i da stekne poverenje u Vas.

                         

Ostavite komentar