1. dr Milena Kostić veza mmr vakcine i autizma dete mora da bude zdravo kad prima vakcinu

    Pitanje broj: #149037

    Beba od 13 meseci treba da primi mmr vakcnu. Imala je virus 1 dan pre 15 dana. Sada je zdrava i na sistematskom. Krvna slika je polazala da su neutrfili malo niži, a limfociti povećani i iznose 66, prošle nedelje bili su 63. Pitanje je da li je to normalno i da li da odložimo vakcinu? U strahu sam jer sin od muža iz prvog braka ima autizam koji povezuju sa tom vakcinom i kažu da dete treba biti potpuno zdravo.

    Odgovoreno: 04. 01. 2017.
    • Poštovana,
      Ne postoje nikakvi dokazi da je mmr vakcina povezana sa autizmom. Za autizam nažalost još uvek nije pronađen uzrok, niti genetska predispozicija. Svaku vakcinu je najbolje dati kada je dete zdravo, jer kada je bolesno, imuni sistem se već bori protiv neke infekcije, pa ne može da se odbrani i od vakcine. Mmr je najbolje dati od prve do druge godine ili dok dete ne pođe u kolektiv, jer je opasnije da u vrtiću oboli od malih boginja ili dobije neku komplikaciju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #149037

    • Pitanje dali moze da se primi MMR vakcina dva puta.Moj sin kad je imao godinu dana dobio je vakcinu mmr ali te vakcine nema nigde upisane ja sam 100%sigurna da je dobio.Sad kad sam se oselila u Nemačku oni traže za upis u školu pa sad koliko je pametno ponovo da dobije ima sad 10 god.

Ostavite komentar