1. Pitanje broj: #51513

    Postovani, u porodici smo dobili nedonošče (rodjeno na početku sedmog mjeseca) od 700 grama muškog pola kome se nije zatvorio ductus arteriosus nakon terapije brufenom. Da li je moguće dati ibuprofen lizin i koje su opcije ukoliko se otvor ne zatvori? Beba je u novom sadu i sad teži 50 grama više. Unaprijed hvala. Branka

    Odgovoreno: 29. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Ductus arteriosus u toku fetalnog života odvodi krvi iz plućne arterije u aortu, jer su pluća u to vreme funkcionalno inaktivna. Po rodjenju, u donesene novorodjenčadi, ductus se zatvara. Ako duktus ostane otvoren i posle rodjenja, krv iz njega struji u suprotnom smeru nego u fetalnom životu. Ukoliko se u toku 3 meseca života ne zatvori, predstavlja urodjenu srčanu manu.
      danas postojii nekoliko oblika lečenja. U doba novorodjenčeta ductus može da se zatvorii mediikamentnom terapijom, primenom blokatora prostaglandina, aspirina, indometacina ili kortikosteroida, o čemu će odlučiti kardiolog. Ako ne uspe taj oblik lečenja, drugi oblik lečenja je hiruško zatvaranje podvezivanjem ili presecanjem otvorenog arterijskog kanala. Jedna od metoda je i transkatetersko (nehiruško) zatvaranje ductusa. Sama dijagnoza otvorenog ductusa znači i indikaciju za hirušku tretman, koji treba što ranije rešiti, zbog mogučih komplikacija i posledica, o čemu najbolje odlučuje dečji kardilog koji prati bebu.
      Pozdrav

Ostavite komentar