1. Pitanje broj: #47089

    Interesujeme vezano za dete, juce sam je vodio na institut za majku i dete po uputu sabackih lekara jer ovde u sapcu su naculi mali sum na srcu. Medjutim kad smo je odveli tamo je ekg dobar adoktori su rekli da je dete dobro samo ima aberantnu hordu, pa me interesuje sat to znaci.

    Odgovoreno: 06. 12. 2009.
    • Poštovani,
      Ne brinite ništa. Svaki šum na srcu ne znači oboljenje srca, ili urodjenu srčanu manu, kod dece postoje i takozvani bezazleni šumovi, funkcionalni šumovi koji ne stvaraju nikakvu smetnju detetu, i čuju se u dece koja imaju anatomski i funkcionalno zdravo srce i oni se razlikuju po odredjenim kliničkim i auskulatornim nalazima od organskih šumovakoji su posledica bolesti srca ili krvnih sudova. Što se tiće aberantne horde. To je mišični snop koji nije postavljen na uobičejeni način u srcu koje je zdravo, ne izaziva nikakve tegobe, jedini je uzrok tog šuma koji se čuje. Ne zahteva nikakvu brigu i strah roditelja
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #47089

    • Moj sin ima 9 god. I prvi put sa 5 god. Su mi rekli da ima fizioloski sum sto me jako zabrinulo. Trenira dva sporta i aktivan je jako, hvala bogu nema nikakvih tegoba i prilikom sportskog pregleda mi je receno da je isto to horda. . . . Da ne stvara smetnje i da mozemo uraditi ultrazvuk naknadno ako zelimo ali ekg mu je savrsen kao i pritisak, s toga sam odahnula. . . .

Ostavite komentar