1. Pitanje broj: #44059

  Poštovani, ćerkica mi ima 9. Godina i u septembru na slučajnoj analizi krvi pojavio joj se visok holesterol (10, 16) . Posle mesec dana pridržavanja dijetalne ishrane, holesterol se neznatno smanjio (9, 53) . Svi ostali rezultati su u granicama normale! Napominjem da mi je suprug preminuo u 44. Godini (infarkt) , ja sam moj holesterol i trigliceride, više-manje držim pod kontrolom. Gastro enterolog u tiršovoj je preporučio da se uradi elektroforeza lipoproteina. Šta se može saznati iz ove analize i da li se deci daju lekovi za holesterol? Koliko je ovo česta pojava kod dece? Postoji li išta osim restrikrivne dijete? Sa dubokim poštovanjem.

  Odgovoreno: 02. 11. 2009.
  • Poštovana,
   Prema preporukama njuroške akademije nauka, poželjne vrednosti ukupnog holesterola za decu uzrasta 2 do 19 godin su do 4. 40mmo/, a vrednosti od 4. 40 do 5, 17mmnol/l smatraju se kao umereni rizik, a preko 5. 17mmol/l su veliki rizik za koronarno oboljenje u odraslom životnom dobu. Medjutim potrebno je da se odrede i vredositi dobrog i lošeg holesterola (hdl i ldl) kao i vrednosti triglicerida. Kako je suprug umro u 44 godi zbog infarka (niste naveli da li je i on imao pvečane vrednosti holesterola) , , sam taj podatak navodi da treba da se ispitaju i grednosti glukoze i masnoće, kako i vi vaš holesterol i trigloceride, kako kažete, više-manje držite pod kontrolom, kod vaše devojčice verovatno je u pitanju familijarna hiperholesterolemija, dominantno nasledna bolest u receptoru za ldl holesterol. Što se tiče kliničkog lečenja, vrednosti ldl holesterola od 4. 91mmol-l do 5. 69mmol/l) uzimaju se kao vrednosti kada treba započeti terapiju lekovima kod mladih pacijenata. Poželjne vrednosti ldl holesterola su do 2. 84mmol/l, vrednosti od 2. 48-3. 36mmol/l spadaju u vrednosti koje su umereni rizik, a preko 3. 36mmol/l veliki rizik za razvoj koronarnog oboljenja u odraslom dobu. Kod pacijenta sa visokim vrednostima ldl hiolesterola treba u ishrani smanjiti zesičene masti na manje od 7% od ukupnog kalorijskog unosa, a holesterol na manje od 200mg/dan. Kod dece se uvek pokušava pro sa dijetom, mada ako je u pitanju familijarna hiperholesterolemija, neophodna je medikamentozna terapija. U dece to su supstance koje vezuju žučne kiseline u lum, enu creva (holesteramin) . Jedno pakopvanje (9g) , ali doza može da se poveča i na 4 pakopvanja na dan kod težih oblika bolesti. Što se tiče statina u dečjoj populaciji, oni se izbegavaju kod dece mladje od 12 godina. Mada se radjena ispitivanja u usa i foinskoj kod dečaka uzrasta 10 do 17 godina, i pokazao se da je efikasan.
   u vašem slučaju, devojčici uradite sve potrebne analize, da bi se potvrdila prava dijagnoza. Potrebno je da i vi uradite vrednosti holesterola, ldl, hdl holesterola i trigliceridi. Važan j e podatak da li u vašoj porodici (otac, majka, brača sestre) imaju te povečane vrednosti i takodje i porodica važeg supruga. U početku neohodna je korekcija ishrane, više fizičke aktivnosti, da bi se videlo kako dete reaguje (obično, 3 do 6 meseci, pa i do godinu dana) , da bi se videlo da li se to može regulisati samo ishranom, ili je potrebno da se uvede i terapija lekovima.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #44059

  • Moje dete ima 13godina. Na sistematskom pregledu vadjena mu je krv iz vene, i pokazalo da su mu trigliceridi 3.2,  a šećer 6.1. Da li to ukazuje na nesto ozbiljno? Doktorka nas je uputila da ponovimo rezultate. Molim za neki odgovor.
   Hvala.

  • Moj sin ima osam godina i oboleo je od vilsonove bolesti. Pojavio mu se holesterol i to 6. 1 zbog cega na dijeti je i do sada nikada nije imao problema sa holesterolom

Ostavite komentar