1. Pitanje broj: #43625

    Moja beba od rodjenja ima dijagnozu/defectus septi atriorum cordis l/d santa tip foa, pa me zanima nesto vise o tome. Hvala

    Odgovoreno: 28. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Defectus septi atriorum cordis je urodjena srčana mana koja uz defekt ventrikularnog septuma najčešća uroodjena srčana mana, s učestalošču 10-15% svih urodjenih mana srca. Podrazumeva delimični nedostatak pregrade iznedju leve i desne pretkomore srca, odn odvor u atrijalnom septumu (pregrada izmedju desne i leve pretkomore) , kroz koji krv može da protiče u oba smera. Može da se javi kao izolovana mana, mada više od 30% urodjenih mana srca može da ima u svom sastavu asd. Svi defekti u zoni fose ovalis, gde je primarno i ostijum sekundum nazivaju se asd tipa sekundum. Veličina šanta zavisi od veličine defekta, što se odredjuje ultrazvučnim pregledom srca, u otporom punjenja u desnoj komori. Ako je defekt veči od 2cm on je isti kao i zajednička pretkomora.
      mala deca najčešće nemaju nikakve sim pto, e, i defekt može da se otkrije auskultacijom, a definitivna dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregkledom srca. Kod starije dece mogu da se jave uopale pluča koje se ponavljaju, a nekad može da se jvi i smanjena fizička aktivnost, što zavisi od veličine defekta. U male dece prognoza je uglavnom dobra, dok u periodu adolescencije i mladjem odraslom dobu, kod večih defekata, mogu da se jave pluična hipertenzija, insuficijencija trikuspidalnih zalistaka
      lečenje je hiruško, pre polaska u školu, čak i kad nema simptoma, jer je u tom periodu operativna smrtnost manja od 1% . O tome treba da odluči dečji kardiolog, uz prethodna ispitivanja, ultrazvuk, po potrebi kateterizacija srca, pošto svi defekti ne zahtevaju hirušku korekciju. Danas se zatvaranje defekta izvodi i u toku kateterizacije fiksiranjam posebno pripremnljenih takozvanih kišobrana na defekt, pri čemu je post operativni oporavak mnog brži. Indikacije za operaciju su kada šant prelazi 20% , što povečava pritisak u desnoj komori na 60mmhg, a u plučnojm arteriji 40-50mmhg, ili kada defekt uzrokuje popuštanje srca koja ne može da se sreti klasični lekovima.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #43625

    • lidijarasicrajber 30. 10. 2016.

      Ovo je konačna moja dijagnoza: defectus septi atriorum cordis typ sinus venosum. Samo me zanima koliko je rizična operacija

    • lidija rasic rajber 30. 10. 2016.

      Rodjena sam sa ovim defektom i jos uvek živim sa tim defektom, predlažu mi operaciju mada se plasim hocu li je preživeti. Moj otvor je oko 2 cm navodno ne moze stend da se uradi već mora da se otvara grudni koš. Jer će mozda morati dve vene plućne da se premoštavaju. Savetuju mi da se to odradi sto pre dok sam mlada i zdrava. Rodila sam troje dece i posle treceg sam zamalo dobila infarkt i desna strana srca mi je bila uvećana. Sad sam dobro kao i nekada pijem concor cor 1,25 da mi uspori rad srca. Koliko je rizična operacija, hoće li mi neko iskreno reći jer me je strah.

    • Ja imam 50 god, i  nisam ni znao za tu manu do skoro. Uradio sam operaciju na isti način i sve je ok.  Posle dva dana možeš da živiš kao da ništa nije ni bilo.

    • Nadovezivanje na predhodni komentar - operacija koja mi je bila izvrsena je zahvat "asd typsinus venosus". Sto je kako sam razumeo stavljanje nekakvog materijala (ja mislim pac plastika da se zove) na rupe izmedju komora preko kojih vremenom naraste srcani misic tako da posle uspesne operacije (a ovo su operacije malog rizika) dete nece ni znati da je operisano (primetiti) jel se sve vrati u normalno stanje i srce bude kao kod svake osobe sa zdravim srcem.

    • Ja sam imao ovu dijagnozu i izvrsena mi je operacija sa 13 godina, mada je trebalo mnogo ranije ali nije se mogla utvrditi dijagnoza sa sigurnoscu. Sada imam 29 godina i posle operacije sam jako brzo izrastao (od poslednjeg do prvog po visini u razredu za godinu dana) , i hvala bogu zaista sam imao normalan i aktivan zivot pun treniranja (rekreaktivnog) do druge nesrece sa 25 godina ali to nije tema. U sustini roditelji nemojte brinuti jel se vecinom te rupe zatvore same od sebe, a ako bude i potrebna operacija nije opasna i sada se nesece grudni kos (kao u mom slucaju) jel je medicina napredovala na tom polju.

Ostavite komentar