1. Pitanje broj: #41174

  Poštovani, moja ćerka ima 10 godina i 3 meseca. Visoka je 126 cm, veoma sam zabrinuta da li je previše niska za svoj uzrast i možete li mi reći prosek visine devojčica u tom uzrastu? Takođe me zanima da li je potrebno obratiti se endokrinologu? S poštovanjem davinić marina

  Odgovoreno: 03. 10. 2009.
  • Poštovana,
   Prema tablicama telesne visine, normalna telesna visina je od 3 do 90. 95 -*og percewntila, u ovom slučaju za devojčicu uzrasta 10 god. Normalna telesna visina se kreče od 125. 6cm do 146. 5cm. Nizak rast označava telesnu visinu koja je ispod 3. Percentila ili je više od 2 standardne devijacije ispod proseka za odgovarajučii uzrst i pol. Mada važan podatak je telsna visina roditelja, i brzina rasta. Niska brzina rasta se smatra ako dete poraste manje od 4. 5 cm za godinu dana, u u uzrastu posle četvrte godine života, i kada postoji nesklad visine deteta sa visinom roditelja. A brzina rasta se izračunava na osnovu dva uzastopna merenja u periodu ne kračem od 6, niti dužim od 18cm. Normalna brzina rastenja je u rasponu od -1sd do +1sd. A nesklad izmedju visine deteta i visine njegovih roditelja se otkriva na osnovu izračunavanja; ciljna visina devojčica (cm) =visina oca+visina majke/2 -6. 5. Visina je usskladu sa visinom roditelja u slučaju da je projektivana adultna visiina unutar raspona: ciljna cisina +-5cm. U svakook slučaju, ako se ne ispunjavaju svi kriterijuma normalne telesne visine, potrebno je da se konsultujete s dečjim endokrinologom, koji će da pregleda dete, proceniti sve parametre, uraditi potrebna isšpitivanja i doneti odluku o daljam postupku u pračenju deteta.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #41174

  • Moja cerka ima 13 godina, sad ce 14 i visoka je svega 150 cm mozda koji cm vise. Punacka je. Ja i muz smo visoki, kao i svi u nasoj porodici. Dal postoji mogucnost da se ona nekako izvuce i ako postoji, sta treba konkretno da radi da bi se to desilo? Hvala unapred!

  • Mozete li da mi izracunata koliko cu biiti visoka, jer se bavim sportom i to mi je jako vazno ; ) bila sam 158cm, i za samo godinu i manje sam porasla 10cm, naglo sam izrasla. Ali, volela bih jos. I jos uvek nisam dobila menstruaciju.

Ostavite komentar