1. Pitanje broj: #31884

    Dijagnoza mi je distorsio genus sin levog kolena. Poročitajte pitanje #30669. Kada sam skinuo gips nisam moga nogu da savijem, osećaj je takav kao da mi "udara koska u kosku". Doktor mi je rekao da je možda meniskus malo oštećen. Koleno me samo malo boli kada ga skroz savijem, na levoj strani, ali i taj bol sve je manjeg inteziteta. Svakog dana dosta hodam zbog profesije kojom se bavim. Prelgledali su me 2 ortopeda, 2 fizijatra, specijalista fizikalne medicine, i rekli su mi da je sa ligamentima sve u redu. Ali nije mi niko od doktora dao uput za magnetnu, zbog provere meniskusa. Da li je snimanje nephodno, i kada mogu da se vratim sportskim aktivnostima. Imam mali otok koji prolazi ispod kolena, doktorka mi je rekla da koristim diclofenac duo 4% sprej. Radim vežbe jačanja mišića butine i stabilizatora kolena, od povrede još nisam potrčao, ne znam da li bi trebalo? Takođe me je pregledao Voja, možda ste čuli za njega, doktor koji je podigao sina Nade Topčagić na noge, rekao mi je da je sa nogom sve u redu.
    Hvala unapred na Vašem stručnom mišljenju

    Odgovoreno: 20. 06. 2009.
    • Poštovani,
      dijagnoza oštećenja meniskusa u manjem stepenu se vrlo teško može dijagnostikovati samo kliničkim pregledom. Takođe simptomi oštećenja meniskusa se razlikuju od simptoma koje vi navodite te smatram da je u vašem slučaju neophodno nastaviti sa vežbama natkolene muskulature. Prisutan otok će se vremenom povuci samo treba malo strpljenja. Sa sportskim aktivnostima treba započeti po povlačenju otoka i subjektivnom osećaju stabilnosti u kolenu. Prvo započeti sa laganim pravolinijskim trčkaranjem a tek kasnije sa bilo kojim sportom.
      Pozdrav ass dr med sc Dragan Milić

Komentari na pitanje: #31884

    • Pozdrav, prije nekoliko dana sam povrijedio desnu nogu dijagnoza distorsio art genus i. Dex pa me zanima je li opasno i koliko dugo ću morat nosit gips i kada se mogu vratiti sportu? Pozdrav

Ostavite komentar