1. Pitanje broj: #31141

    Moja baka (1920 god) je juče pala i slomila kuk. Dg fractura colli femoria lat sin. Postavljena joj je antirotaciona longeta i doktorica nam je rekla da imamo dvije opcije: operacija ili da miruje pa će joj biti kraća noga i šepaće. S obzirom na njene godine i zdavstveno stanje (ima anginu pektoris) bojim se da operacia nije dobar izbor. Koliko vremena je potrebno mirovati i da li može malo da se pridigne u krevetu? Prepisali su joj samo andol 2x od terapije?
    Hvala puno na savjetu

    Odgovoreno: 11. 06. 2009.
    • Poštovani,
      ukoliko se radi kao što kažete o prelomu vrata butne kosti onda postavljanje antirotacione šine nije potrebno. Operacija koja bi iziskivala ugradnju veštackog kuka može predstavljati problem s obzirom na postojeću bolest srca. Neophodna je što ranija aktivacija bolesnice i hod sa štakama sa osloncem na povređenu nogu. Ukoliko je moguće obezbediti rehabilitacioni tretman u najbližem rh centru
      s poštovanjem

Komentari na pitanje: #31141

    • Moja uputna dijagnoza: dg fractura colli femoris dex. S 72. O. Lecen sam od 31. 8. 15. God. Do 04. 09. 15. U bolnici. Stanje se poboljsalo i sada sam na kucnoj nezi i zavrsna dijagnoza je: dg. Fractura acetabuli dex. Synovitis reactiva coxae dex. S32. 4, m65. 8 sa napomenom da uzimam lekove i mirujem, da ne opterecujem desni kuk. Hodanje sa stapom. Snimljeno mi je sa prednje strane oba kuka jedan put: dali su trebali snimiti sa strane desni kuk kao desno koleno koje me podjednako boli kao i kuk. Dobio sa preporuku da uzimam ove lekove; th1. Osteo bi flex tab. 2x1. Xeforapid tab. A8 1x2prvi danpotom2x1, cordiopirin tab. 1x1, chymarrol drag. 3x2, magne will cap. 1x1. Kontrola za 4. Nedelje. Npl. Ja sam srcani bolesnik sa ugradenim stentom i uzimam preisanu mi terapiju jos od 1997 god. Molim vas da mi objasnite sta je moja otpusna dijagnoza i dali smem da uzimam tablete za srce.

Ostavite komentar