1. Pitanje broj: #30664

  Poštovani doktore,
  imam problem sa levim kolenom koje sam povredio igrajući fudbal pre otprilike 20-tak godina. Tada mi je pružena lekarska pomoć, i stavljen gips na celoj dužini noge. Gips sam nosio oko mesec dana. Zatim sam ponovo na utakmici povredio isto koleno i lekari su mi ponovili isti postupak lečenja. Februara meseca sam uradio artroskopiju na klinici na vma, sa sledećom dijagnozom "gonarthrosis sin. laesio lca genus sin. inveterata. Condromolatio et defectus cartilaginis condyli med. femoris sin. Degeneratio menisici med. genus sin. " dalje se kaže da je koleno testirano u oet anesteziji lachman (+), prednja fioka (+), lateral pivot shift (-) interesuje me šta ovo znači, koliko je to ozbiljna povreda i kako se leči. Napominjem da mi je konstatovana upala duboke vene u listu leve noge, kao posledica hirurškog zahvata. Molim vas da mi odgovorite šta bi trebalo po vašem mišljenju dalje preduzimati?
  Hvala

  Odgovoreno: 11. 06. 2009.
  • Poštovani,
   u vašem slučaju se radi o pokidanom prednjem ukrštenom ligamentu. Dalje lečenje može biti u smislu rekonstrukcije ligamenta hirurškom intervencijom ili lečenje u smislu jačanja natkolene muskulature pravilno propisanom fizikalnom terapijom za koju bih se ja odlučio u vašem slučaju.
   S poštovanjem,

Komentari na pitanje: #30664

  • aleksandar simic 11. 06. 2012.

   Ja sam skoro povredio koleno. Doktor mi je rekao da je lachman i prednja fioka. Interesuje me koliko je to ozbiljno posto se bavim malo ekstremnijim sportom (mma) i da li cu moci da nastavim da se bavim tim sportom? Jos me interesuje u kakvom ce mi stanju biti koleno posle operacije ako budem morao da ga operisem?

Ostavite komentar