1. Pitanje broj: #261

  Zivim u Norveskoj vec 9 godina.Imam velikih problema sa kicmom.Na osnovu MR-snimaka moje su dijagnoze:spondilose, lumbago sa isijasom i smanjena tekucina izmedju svih prsljenova.Isijas mi je u lijevoj nozi gdje takodjer imam otprilike 10 cm.oblast iznad koljena gdje mi je smanjena osjetljivost.Kada dugo stojim ili hodam desava se da mi taj dio pocne trniti ili peci kao da mi noga gori.Molila bih vas da mi napisete nesto o ovim mojim dijagnozama i kako treba pravilno lijeciti i koliko su opasne ove dijagnoze i sta se moze u najgorem slucaju desiti.Unapred Vam zahvaklujem.
  Verica iz daleke Norveske

  Odgovoreno: 20. 03. 2007.


  • Akutni bol u krstima, trajni bol u krstima ( lumbago) i isijas mogu  nastati kod degenerativnih procesa kicmenih prsljenova koji se  uglavnom vidjaju kod osoba srednjeg ili starijeg zivotnog doba. Osim degeneracije medjuprsljanskih diskusa i njihovog prolapsa u kicmeni kanal stvaraju se i kostani i hrskavicavi osteofiti (kljunasti nastavci) koji takodje ulaze u kicmeni kanal i vrse pritisak bocno na medjuprsljenske otvore i njihove sadrzaje .Na taj nacin najcesce dolazi do pritiska ili ostecenja nerava koji izlaze iz ovih prsljenova, sto se moze manifestovati bolom u nogama, trnjenjem ili motornom slaboscu ekstremiteta, a nekada i smetnjama mokrenja. Kod mladih osoba nema ove degeneracije, ali trauma ili nagli pokreti kicme mogu dovesti do prskanja fibroznog prstena i pritiska na nervne korenove. Simptomi lumbaga (koji moze nastati i zbog loseg drzanja tela, gojaznosti, visokih potpetica...) su u vidu stezanja ili osecaja zamora u krsnom predelu bez propagacije u noge. Za lecenje se preporucuju korektivne vezbe za jacanje slabinskih misica. Sa druge strane " isijas" je uzrokovan ili kompresijom nervnog korena u kicmenom kanalu zbog prolapsa diskusa ili zbog pritiska na mestu njegovog izlaska iz karlice.Karakterise je bolom najcesce duz jedne noge koji se pojacava pri naglim pokretima ili pri kasljanju, kijanju cak i smejanju,ogranicenom pokretljivoscu i ukocenoscu kicmenog stuba, spazmom paravertebralnih misica,trnjenjem i slaboscu misica donjih ekstremiteta, ugasenim misicnim refleksima.Faza bolova nastaje naglo i traje nekoliko nedelja. Lecenje lumbalnih bolnih sindroma moze biti medikamentozno ( lekovi za smanjenje otoka, bola i opustanje misica), fizikalnom terapijom ili operativno ako je u pitanju diskus herniae. Tretman se zapocinje konzervativnim lecenjem ( saveti pacijentu kako da ustaje i stoji, koji polozaj da zauzme za spavanje, vezbe). Kada neuroloski nalaz i sminanje zivaca ( EMNG) ukazuje da je hirurska intervencija potrebna ne treba je odlagati suvise jer se jedino tako korenovi mogu osloboditi kompresije.

Komentari na pitanje: #261

  • vesna jovanovic 18. 08. 2010.

   Postovani doktore imam jedno pitanje, operisana od diskus hernije l5s1. Stanje nakon interhemilaminektomije sa desne strane na nivou l5-s1 gdje se vidi lako prosiren korjenn s1 i obostrani disk radikularni kontakt, imam suzen iv prostor sa manjom hernacijom l3-l4. Dijagnoza kukova coxarthrosism16. A dijag, kolena gonarthrosism17, mri. Kolena obosrtana hondromalacija patele-istanjenja sa fisurama i erozijama artikularne hrskavice patele. Ligamentni aparati i meniskalne strukture uredan; tri godine koristim terapiju sirdalud od 4 dvaputa po pola, movalis od 15 2 1/2 deksomen kod jakog bola, bensedin od 5 1 uvece. Operisana marta 2009. Od ortopeda prvo deksomen 2 puta 1, onda movalis, amp marcain 0, 5. Amp diprophos u oba kolena pre magnetne rezo, imam jake bolove u krstima i nemogu dugo da sedim za kolena kupila steznike i za skocne zlobove da mogu da se krecem idem 20 septe. Na fizikalnu, emtza oba kolena, ifs za ls deo, ef reumon gel za lsdeo. Preporuka fizijatra midokalm, s 2*1. Inace oktobra punim 29. God. Kukovi mozda izdrze ios malo. A sta da radim sa kolenima. Ovo nije zivot kada dve godine provodi u krevetu ili oroped, neurolog poslednje tri godine sliakala sve kosti na svim aparatima uskoro mislim da cu poceti da svetlim u noc. Veliki pozdrav od mene iz vranja. Hvala unapred.

Ostavite komentar