1. Posle preloma potkolenice izbočina i pucanje kože

  Pitanje broj: #164556

  Suprug je pre par godina polomio potkolenicu, otvoreni prelom. Operacija je urađena sa spoljnim fiksatorom, međutim, ostala mu je kao kila na nozi. Vaskularni hirurg kaže da su vene u redu, i da je ortoped sve dobro uradio. Njemu to otiče i povlači se noću. Koža na toj nozi puca, kao i na mestima gde je ranije imao povrede, pa je ostao ožiljak, ali i na mestima gde nije imao povredu. Dobio je Belogenit mast, ali nema nekog dejstva. Zašto mu koža puca? Šta on može da uradi da mu se to ne dešava?

   

  Odgovoreno: 31. 10. 2019.
  • Po Vašim navodima ne može se dovoljno jasno definisati uzrok problema. Najverovatnije se kao posledice povrede potkolenice nalaze još neke povrede mekih tkiva. Na navedenom mestu najčešće može biti mišićna hernija ( kila), najčešće m.tibialis anteriora kao posledica pucanja omotača istog u primarnoj povredi. Promena je dinamička i može se proceniti tokom pregleda - da li postoji mišićna kila ili ne.

   Najbolje je načiniti dinamički pregled uz primenu ultrazvuka koja će pokazati kretanje samog mišića i definisati o kom se problemu radi. Ako je klasična mišićna hernija, može se jasno dijagnostikovati i pri pregledu.

   Ako je to uzrok postoji više opcija lečenja - osnovna je mišićna hernioplastika.

   Zaključak klinički pregled + UZ potkolnice.

Komentari na pitanje: #164556

  • Ja sam operisao preponsku kilu pre 25 dana i sve je ok samo sto mi je nateko testis, velicine kajsije na istoj strani gde je bila i kila. Pijem Chymoral i ne prolazi mi. Sta preduzeti

Ostavite komentar