1. Pitanje broj: #186330

    Postovani, pre 5 meseci sam imala povredu oko rebara sa prednje leve strane, ispod grudi. Ne secam se kako je do povrede doslo jer je bol nastajala postepeno. Radila sam sve pretrage od ekg, preko rtg, krvne slike, ultrazvuka, sve je u redu. Bol je kostano misicnog porekla. Boli pri odredjenim pokretima npr kada dignem ruku visoko iznad glave i pokusam da nesto dohvatim ili kada uvrnem gornji deo tela. Takodje boli kada lezim na strani ili na stomaku pa postoji pritisak na tom delu odakle bol potice. Bol dolazi i prolazi tj upali se pa boli nekolio dana, pa ond bude relativno u redu tj samo neka neprijatnost u tom delu. Medjutim kao da stalno povredjujem ponovo pa krene ponovo da boli. I u pms-u boli vise. Moje pitanje je da li je moguce da povredi treba toliko vremena da se zaleci? Kada guglam, za sve povrede od misicne do preloma kosti pise da je oporavak do 2 meseca, strasno sam anksiozna kada bol ponovo krene. Nemam nikakve druge bolesti, prilicno sam zdrava i bila aktivna dok se ovo nije desilo.

    Odgovoreno: 04. 08. 2021.
    • Poštovana

      Navodite da ste imali povredu koje se ne sećate. Navodite da je bol nastala postepeno što može ukazivati da se u Vašem  slučaju radi o stanju, a  ne o povredi. Podatak da boli na direktan kontakt i na pokret može ukazivati  na mišićnu komponentu, ne mora i na koštanu. S obzirom da se menja u pms bol može biti vezan za hormonsku aktivnost. Potrebno je razlučite kako se bol prostire da li ide pojasno polukružno, ili je u obliku sfere na jednom  polju, da li se javlja noću ili ne, da li ima projekcije u glavu ili trup, da li ima promene na koži itd....

      Najbolje da se javite na pregled ali na osnovu Vašeg pisma malo je verovatno da se radi o povredi, više o stanju.  Potrebno je da Vas  pregleda i hirurg koji se bavi dojkom, eventualno internista endokrinolog, kao i ortoped. Potrebno je da pregledate celo telo ne samo mesto gde Vas boli. 

      O  mogućnosti lečenja se može razgovarati nakon pregleda.

      S poštovanjem

Ostavite komentar