1. Pitanje broj: #186284

    Poštovani. Moj sin (20) je u februaru mesecu povredio koleno na utakmici. Na pregledu kod ortopeda dijagnostikovano mu je: Da Status post contusionem genux dex Lansiranje partis posterioris MM genux deo suspecta? Fissura condyli medialis tibiae sin suspecta? Defectus osteochondralis conduli med femoris dex Tada mu je urađen rengen kolena. Preporuka je bila fizikalna terapija na koju je išao 2× po dve nedelje. Osetilo se poboljšanje, i rečeno mu je da može da nastavi sa treninzima, gde se u aprilu mesecu ponovo povredio, isto mesto ista bol kao i prvi put. Prestao je sa treninzima, ali bol se nastavila po određenim pokretima( pri čučnju, nagli pokret). Uradili smo u julu mesecu magnetnu rezonancu kolena gde mu je dijagnostika:

    • prednji uvršteni ligament /LCA/,sa potpunom rupturom/hronična lezija/,ne uočava se na svim sekvencama prisutne sekvele impaktivne osteohondralne lezije literarnog kandila femura dimenzija 11×2mm,bez subhondralnog edema.
    • literarni koleteralni ligament očuvano kontinuiteta sa edemom proksimalnog pripoji.
    • literarni meniskus sa kretanjem unutrašnje trećine/manji radijarni rascep na prelazu zadnjeg roga,prema korenu.
    • patela sa blagim hondromalacijskim promenama literarnog faseta. Pošto mu je savetovan pregled specijaliste ortopeda i navedeno da će možda trebati operacija, preko prijatelja sam saznala za Vas dr sci.med.Rajko Vulović. Zamolila bih Vas za Vaše mišljenje i kako da dođemo do Vas na pregled, i ako bude bilo potrebna operacija koliko bi to sve koštalo. Unapred zahvalna S poštovanjem Suzana Bjelica

    Odgovoreno: 03. 08. 2021.
    • Poštovani

      S obzirom na vrstu povrede i uzrast Vašeg sina, neophodno je načiniti operativni zahvat. On predstavlja pregled kolena sa kamerom (artroskopija) tokom kojeg bi se načinila rekonstrukcija meniskusa(šivenje meniskusa) kao i transplatacija prednjeg ukrštenog ligamenta. Mi radio tehniku fiksacije sa endobuttonom i tetrafascikularnim graftom hamstrings tetiva. Nakon toga sledi rehabilitaciona procedura koja se obavlja po specijalizovanom protokolu modifikovani Shelbourne protokol za ubrzanu  rehabilitaciju nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta, a sve u zavisnosti od  vrste oštećenja meniskusa i njegove rekonstrukcije).

      U proseku se pacijent vraća u bazično normalan kvalitet  života za oko 8 nedelja, a sportskim aktivnostima od 10-12 meseci. 

      Za više detalja mogu Vam mogu reći nakon pregleda.

      Pregled možete zakazati U poliklinici  ORTOMD 021 3822093.

      S poštovanjem

Ostavite komentar