1. Pitanje broj: #186251

    Postovani, Imam povredu fracture malog prsta, trenutno sam u procesu operavka vec 3 nedelje. Doktor u drzavnoj ustanovi kaze da je ovo dobro zarastanje, ali nakon prelaska sa gipsa na longetu osetno je vidljiva mala "grba" i polozaj gornjeg zgloba je vidljiivo ispod ostala 4 kada je ruka savijena. Da li smatrate da je to u redu nakon ovakve povrede, ili je potrebno uraditi neki zahvat? U prilogu dodajem snimak sa poslednje kontrole, 25 dana nakon povrede.

    Hvala puno.

    Odgovoreno: 03. 08. 2021.
    • Poštovani

      Na priloženom snimku ( koji je smanjenog kvaliteta) nisam jasno uočio prelom malog prsta. Uočava se prelom  pete metakarplane kosti  sa angulacijom ulomaka. Zbog prisustva angulacije( pomeranja pod uglom) Vam se i pojavila mala "grba". Svakako, pomeranje ulomaka prikazano  na slici je tolerantno i neće Vam ostaviti značajno smanjenje snage i funkcije šake. Međutim zbog  nepovoljnog položaja ulomaka samo zakrivljenje kosti može biti  veće kako prelom zarasta. 

      Za detaljnu  prognozu toka lečenja potrebno  je da se urade I drugi RTG snimci.

      Predlog  za dalje lečenje:  skiuti gips, načiniti  kontrolni RTG ako je pomeranje ulomaka veće od  10 stepeni, a nema jasnoformiranog koštanog ožiljka -kalusa, savetuje se ortopedska repozicija, te gipsana imobilizacija u korigovanom  položaju. Ponekad se mora uraditi i stabilizacija ulomaka jednom  iglom.

      ZA detaljnije informacije pottrebno je da dođete na pregled..

      S poštovanjem

      Prof.dr Dušan Marić

Ostavite komentar