1. Pitanje broj: #186196

    Poštovani,

    Sin ima 10 godina i slomio je radius leve ruke pre deset dana u Turskoj. Laički rečeno u pitanju je potpuni prelom kosti na dva dela. Doktor koji nas je primio nam je rekao da skidamo gips nakon 3 nedelje, no meni se čini da je to prerano imajući u vidu opšte znanje o tome da se gips nosi od 4 do 6 nedelja, ponekad i duže.

    Da li je 3 nedelje prerano ili pak treba opet snimati ruku kako bi se utvrdilo stanje zarastanja preloma? Obavljena su dva snimanja već, jedno prilikom psotavljanja dijagnoze, drugo nakons tavljanja gipsa.

    Srdačno...

    Odgovoreno: 03. 08. 2021.
    • Poštovani,

      S obzirom na uzrast deteta moguće je da prelom zaraste za 3 nedelje te da može da se skine gips. Međutim ako su potpuno prelomljene obe kosti podlaktice i ulomci su se pomerili verovatno je bilo potrebno i da se nameste. U uzrastu od 10 godina neki put ovakvi prelomi ne mogu da zarastu dovoljno kvalitetno da bi se skinuo gips. Stoga se nakon 3 nedelje načini kontrolni RTG kroz  gips : procenjuje se pozicija ulomaka i stvaranje koštanog ožiljka- kalusa, te se onda procenjuje dalje lečenje. Kod nekih pacijenata je verovatno da je nošenje gipsa moguće 6 nedelja pa i više.

      Više informacija bih Vam mogao reći ako bi mi  poslali RTG snimak ( ortopedijamd@gmail.com)

      S poštovanjem

      Prof dr Dušan Marić

       

Ostavite komentar