1. Pitanje broj: #163267

    Mom sinu 16.god. e doktor pogledao "kvrge " na ivicama stopala i prilikom pregledav rekao losa statika stopala.posle podometrije dobio uloske koje nosi, .sad leto nenosi uloske ponovo se vide te kao burse i jos crvena svaka.. U razgovoru sa detetom on mi rece pa to je mama zato sto sedim ovako (turski sed) dok igram igrice.A igrice nazalost se igraju satima i satima.Da li je moguce da se sve to desava zbog tog polozaja i trenja o pod. Poslacu u prilogu i fotografiju. Srdacan pozdrav.

    Odgovoreno: 31. 10. 2019.
    • Poštovana

      Na osnovu snimka radi se o jednom uobičajenom stanju koje se naziva juvenilna osteohondroza. Nije uzrokovana turskim sedom.

       Najčešće se radi ointezivnom rastu skeleta  i mišića. Na navedenom mestu se pripaja mišić m.peroneus brevis koji se za kost pripaja putem hrskavice rasta: on jednostavno hoće da "otčupa" svoj pripoj. Telo "ne da" brani se tako  što se stvara inlfmatorni proces kooji izazivaubrzano zarastanje na mestu najveće vučne sile tetive. 

      Obavezno uraditi RTG: NA RTG se manifestuje u nekoliko  oblika. Vrlo retko može da rezultuje prelomom tj avulzijom pripoja.

      TH fizikalna, pošteda od  aktivnosti sa intezivnim doskokom i izvrtanjem stopala,  uložak za  obuću sa pronacionim  klinom.pošteda od svih aktivnosti koje mogu uzrokovati pogoršanja minimalno 6-8 nedelja.

      Potrebno je doci i na pregled.

      S poštovanjem

       

       

       

Ostavite komentar