1. Pitanje broj: #110301

    Molim vas da li mozete da mi kazete da li ovakav izvestaj moze da prodje bez operacije? Pregled je udradjen u sekvenci t1tse, t2tse i stir u sve tri ravne. Regisrtuje se stanje posle sveze distorzije desnog kolenog zgloba. Nema fraktura ali postoje izmene inteziteta signala kostane srzi tioa trabekularne lezije dorzomertijalnog aspekta platoa tibije osteohondritisa. Registruje se veliki izliv u desnom kolenom zglobu. Postoji sveza kompletna rupture proksimalne trecine acl. Nisu vidjene patoloske promene na pcl, ligamentu patele, ligamentu m. Kvadrivepsa, niti na medijalnom koleteralnom ligamentu. Takodje postoji sveza intersticijalna povreda i edem lateralnog koleteralnog ligamenta gr i. U lateralnom kompartmanu prisutna je horizantalna parcijalna rupture zadnjeg i manje prednjeg roga lateralnog meniskusa, dok u medijalnom kompartmanu nema povrede meniskusa. U patelofemoralnom kompartmanu nema hondromalacije niti povrede patelofemoralnih ligamenata. Zakljucak: stanje posle sveze distorzije desnog kolenog zgloba sa trabekularnim lezijama platoa tibije i velikim izlivom. Kompletna rupture proksimalne trecine acl. Parcijalna horizotalna rupture zadnjeg i manje prednjeg roga lateralnog meniskusa. Parcijalna rupture lateralnog kolataralnog ligamenta gr i.

    Odgovoreno: 03. 01. 2013.
    • Poštovana,
      Ako ste aktivni sportska sa visokim profesionalnim fizičkim potrebana i optrećenjima kao i ako ste vezani za odradjivanje profesionaog ugovora u sportu, smatram da je operacija neophodna.
      u slučaju da ste rekreativac koji se bavi sportom jednomu dva meseca bez velikih optrećenja i sila smicanja onda operacija nije neophodna po svaku cenu nego se fizikalnom terapijom možete dovesti u stanje normalnog kvaliteta svakodnevnog života, takodje ako ste stariji od 50 godina svakako da bi se na prvom mestu trebalo fokusirati ka neoperativnom, konzervativnom lečenju.
      Pozdrav

Ostavite komentar