1. Pitanje broj: #108671

    Poštovani, interesuje me, da li skolioza kičme utiče na mogućnost zatrudnjivanja, da li može zbog deformisanosti/pomerenosti tela/organa izazvati spontani pobačaj, da li se u toku trudnoće mogu raditi korektivne vežbe da se krivina ne bi povećavala. U pubertetu mi je utvrđena skolioza torakolumbalnog dela kičme, 39 stepeni. Obzirom da sam imala 18 godina i po mišljenju lekara koštani rast je bio završen, radi korekcije držanja nosila sam gipsani mider 3 meseca i uz to radila vežbe. Rečeno mi je da se korigovalo koliko je moglo, a da krivina nije (još) za operaciju. Od tada je prošlo puno godina, nekih velikih problema zbog kičme nemam, koliko stižem vežbam, leti plivam. Volela bih da postanem mama, tek sada, iako imam podosta godina (tek sam skoro srela "pravu" osobu) , ali ne znam da li skolioza predstavlja prepreku. (letos sam ostala prvi put trudna, ali sam u 10. Nedelji imala pobačaj.) unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 17. 12. 2012.
    • Poštovana,
      Sama skolioza nije prepreka za trudnoću i vi nebiste imali prepreka da je iznesete. U izuzetnom retkim slučajevima je deformisana i karlica te to može biti prepreka samom porodjaju ne i začeću. Skolioza kod skeletno zrelih osoba se uspešno ublažava metodom lečena po schrothu i može se sprovoditi i u višemesečnoj trudnoći ali to treba da bude odobreno od strane ginekologa; smanjenje krivine skolioze je izvesno, ali nakon višegodišnjh vežbi te nemojte očekivati da sa 39 stepeni krivina bude 0 ili 5 stepeni. Bili bi zadovoljni kada bi se smanjila i na 20 stepeni (što je realno) .
      Pozdrav

Ostavite komentar