1. Pitanje broj: #6789

  Postovani doktore, vec sam jednom ostavila pitanje ali odgovor nisam dobila jos uvek. Pre dva meseca je ustanovljeno da imam skoliozu pa me interesuje kakva je to bolest i da li postoji sansa da se ona leci ili ublazi na bilo koji nacin. Inace do pre par godina sam bila rekreativni sportista(kosarka, planinarenje). da li je trudnoca i dugo stajanje od 8-10sati dnevno moglo da isprovocira skoliozu?

  Odgovoreno: 19. 06. 2008.
  • Poštovana,

   Skolioza predstavlja bočno krivljenje kičme, koje može biti u grudnom, slabinskom ili u oba segmenta kičmenog stuba. Mogu postojati jedna, dve ili tri krivine.

   prema uzroku, skolioza može biti urodjena, obično povezana se urodjenim deformitetima kičmenih pršljenova, zatim skolioza koja se pojavljuje u ranom detinjstvu, i najčešća, skolioza koja se javlja u adolescenciji, i nepoznatog je uzroka.

    Takodje postoje i sekundarne skolioze, koje nastaju kao posledica nekih oboljenja ili povreda.

   Idiopatske skolioze (skolioze nepozantog uzroka), obične se primete u fazi naglog rasta, pogoršavaju se dok se rast ne završi, i ne napreduju posle završetka rasta, osim ako je krivina velik,a preko 50 stepeni. U principu, cilj lečenja je da se zaustavi krivljenje kičme, pri čemju se obično postične i odredjeno ispravljanje kičme, koje nije potpuno, čak ni posle operacije. ispravljanje kičme kod osoba koje su završile rast, moguće je samo operacijom, i to delimično, i rezervisano je za teže slučajeve, sa krivinom većom od 50 stepeni. Plivanje, košarka i veslanje su sportovi izbora za osobe sa skoliozom.

   Trudnoća i stajanje u principu ne dovode do pogoršanja deformiteta.

Ostavite komentar