1. Pitanje broj: #5940

  Moj cetvorogodisnji sin ima dijagnozu gena valga i vec dve godine nosi korektivne sine.raRazmak koji je ortoped merio izmedju stopala je bio cetiri prsta a potom se smanjio na dva i po.Molim vas da mi odgovorite sta bi bilo kada bi prestao da nosi korektivne sine i da li ce stvarno biti potrebno da ih nosi do pete ili seste godine?Primetila sam da mu se u zadne vreme stopala krive na unutra da li je to zbog krivih kolena (ranije to nisam primecivala)?

  Odgovoreno: 31. 05. 2008.
  • Poštovana,

   Sva deca od rodjenja do završetka rasta prodju odredjene faze u razvoju donjih  ekstremiteta. Većina dece na rodjenju ima tzv "O" noge, koje se postepeno ispravljaju, u prvih 6 do 12 meseci, potom jedan kratak period budui "prave, a potom prelaze u fazu "X" nogu, koje se postepeno ispravljaju u definitivnu formu koju imaju kod odraslih. Razmak izmedju gležnjeva od 6 do 8 cm se smatra normalnim, i naziva se fiziološki valgus. Ukoliko je razmak veći, valgus se naziva patološki, i može se korigovati  korketivnim  šinama. Šine se nose dok se razmak ne koriguje, od nekoliko meseci do nekoliko godina. Po prestanku nošenja šina postoji mogućnost pogoršanja valgusa.  Krivljenje stopala kako ih opisujete može biti početak spuštenih stopala.

Komentari na pitanje: #5940

  • Jakovljevic Miroslav 26. 06. 2011.

   Ako do sada niste resili svoj problem nije kasno. Gena valga se moze izleciti veoma uspesno i posle sedme godine. Pogledajte sajt: www dobrodetelj.rs

Ostavite komentar