1. Pitanje broj: #47004

    Moje dete ima 12 godina, od 5 boluje od scolioze, nosila je mider, medjutim zadnjih godinu dana je progresija bila velika (krivine su 41 i 45 stepeni, i razmislja se o operaciji. Ona jos uvek nije izasla iz puberteta, odnosno nije ni dobila menstruaciju, interesuje me da li to utice na uspeh operacije ili na postoperativni tok? Volela bih ako bi ste bili u mogucnosti da mi sto pre odgovorite, 07. 12. 2009 idemo na konzilijum. Ako ste u mogucnosti posaljite mi odgovor na e-mail, i ako mozete neki teks o postoperativnoj rehabilitaciji, u cemu se sastoji. . Unapre zahvalna

    Odgovoreno: 06. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Nije neuobičajeno da se skolioze koje se jave u ranom dečjem uzrastu (infantilne skolioze) , pogoršaju u periodu naglog rasta u vreme pred i u toku puberteta. Nastale krivine kičme mogu da se pogoršavaju sve do završetka rasta, što se kod devojčica dešava oko 2- 2, 5 godine posle prve menstruacije - menarhe. Odluka o operaciji se donosi na osnovu procene više faktora, pre svega veličine krivine, prema kojoj vaše dete ulazi u grupu pacijenata kod kojih treba razmatrati operaciju. Takodje se u obzir uzimaju i drugi faktori na osnovu kojih se procenjuje rizik od napredovanja krivine bez operacije i prednosti i nedostaci izvodjenja operacije u tom uzrastu, rizikm od pogoršanja posle operacije postoji, ali je on mali. Obzirom da se operacije skolioze u srbiji rade samo na iohb banjica, predlažem da uvažite mišljenje konszilijuma.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #47004

    • Svetozar Aparac 27. 12. 2011.

      Butna kost je naprsla vrlo blisko kuku ali se nije pomerila. Pacijent strogo miruje (lekar) da bi se izbegla operacija. Pitanje je: ima li terapije, koja se moze primenjivati kod kuce, da bi se pospesilo brze zarastanje kosti. Pacijent ima 66 godina i uzima "farin" tablete i dobija injekcije. Zahvaljujem.

Ostavite komentar