1. Pitanje broj: #4301

  Dobar dan! Moja beba ima 8 meseci i dijagnoza je IIb.Prvo snimanje kukova je odradjeno sa 3 meseca i bilo je sve u redu.Sledece snimanje je uradjeno sa 6 meseci i dat je status IIb i poslati smo na rengen.Uradili smo rengen i receno nam je da je slabo naglasena kostana srz ali da su kukovi u redu.Da se ne bojimo jer je normalno da se kod nekih sporije razvijaju i to do 9 meseca.Uradili smo ponovo ultrazvuk danas tj sa njegovih sad 8 meseci i opet je status IIb i rekli su nam da idemo kod ortopeda.Mi smo mu davali oko mesec dana 5 kapi A+D3 dok nam doktorka na pregledu nije rekla da ne dajemo po 5 vec po 3 kapi tako da smo od tada nastavili sa 3 kapi.Usledila je prica da AD kapi nisu ispravne pa smo mi presli na Vigantol i do danas mu dajemo 1 kap Vigantola na sta je doktor koji je snimao kukove lose odreagovao.Bojim se da nije tu problem,mozda u nedovoljno davanju kapi ili je u pitanju nesto drugo.U svakom slucaju mene najvise zanima kakve to sad posledice ima i cemu ce moja beba morat! i da se izlaze,kaisevima,gipsu ili operaciji.Hvala!

  Odgovoreno: 02. 04. 2008.
  • Poštovana Gospodjo, Na osnovu Vašeg pisma ne mogu precizno da odgovorim, jer su podaci donekle protivrečni. Naime, kukovi ultrazvučnog tip IIb su kukovi koji su nedovoljno razvijeni i zahtevaju lečenje, pre svega Pavlikovim kaiševima, ili nekim drugim metodom odnosno pomagalom, u zavisnosti od zemlje i ličnog izbora ortopeda koji dete leči. Nije moguće da kukovi ultrazvučno pripadaju tipu IIb, a da rendgenski snimak bude uredan. Pretpostavljam da se nedovoljna razvijenost koštane srži odnosi na nedostatak jezgarab okoštavanja, koja predstavljaju koštano jezgro u hrskavičavoj glavici butne kosti, koje joj daje čvrstinu. Kod većine dece ona se pojave do 6 meseci, ali ni kašnjenje njihove pojave, samo po sebi ne predstavlja neki problem. Takvoj deci se obično ne dozvoljava oslonac na noge dok se jezgra ne pojave, inače mogu da sede i puze. U principu, Ad kapi nemaju uticaja na pojavu jezgara okoštavanja i razvoj nedovoljno razvijenih čašica kukova, i treba ih davati po preporuci pedijatra, onako kako se daju svoj zdravoj deci. Ono što je ključno u slučaju Vaše bebe, je da dečji ortoped dete pregleda, i na osnovu pregleda, ultrazvuka i rendgenskog snimka odluči da li se radi o nerazvijenim (displastičnim), kukovima koji zahtevaju lečenje (dakle UZ tip IIb ili više), ili se radi o normalin kukovima usporenog okoštavanja. Ukoliko je lečenje potrebno, verovatno bi se sprovelo kaiševima, ali tu odluku mora da donese lekar koji će bebu eventualno da leči. U svakom slučaju treba da se požuri, jer vreme za uspešno izlečenje ovog stanja bez operacije neumitno ističe.

Komentari na pitanje: #4301

  • Jovana Milosavljevic 27. 05. 2014.

   Pozdrav. Beba ima 5 i po meseci i danas smo isli drugi put na uz kukova. . Ultrazvuk je u redu medjutim kad mu je doktorka radila vezbe za kukove on se ljutio i dala nam je uput za ortopeda. . Zelim vase misljenje u vezi toga sta bi moglo da znaci

Ostavite komentar