1. Pitanje broj: #2190

  Postovani doktore. Rodjen sa sa deformitetom levog stopala. Radi se o  Plastica pedis sin. Posledica je vidljivo smanjen misic (list)na toj  levoj nozi kao i smanjen ugao pokreta sopala (levo-desno,  gore-dole.Ovaj deformitet mi zadaje mnogo problema. Zadnje 2 godine (sad  imam 17god) uopste ne idem na bazen, sorc sam nosio samo kao dete...  Pokusao sam da vezbama ojacam levi misic, ali problem je sto nemogu da  izvedem ceo pokret gore-dole(kad se stopalom podizem gore-dole) i ubrzo  sam izgubio samopuzdanje jer sam video da od toga nema nista. Moje  logicko misljenje je da je taj misic znatno manji zbog tog ugla  pokretljivosti, jer se on razvijao onoliko koli je stopalo bilo  pokretljivo. Taj ugao pokreta stopala je odprilike ugao koji je dovoljan  da obezbedi normalno hod - nemam problema sa istim.  Ovo su operacije koje su izvdene:  -sa nepunih godinu: OP:Plastica pedis sin. propter pes equinivarus sin  -sa godinu i pet meseci: Uradjena posterirna korekcija.  -sa dve godine i dva meseca: Status post OP pes metatarsus varus  rezidualis post op PEV sin.  -sve godine i dva meseca: hipotrofija leve potkolenice. stopalo u varus  polozaju.   Hteo bih da kazem da sam jednom prilikom zbog istog problema posetio  lokalnu bolnicu. Tacnije poso profesorica fizickog pri ocenjivanju nije  obracala paznju na moje ogranicenje levog stopala. Doktor koji me je  pregledao oupste nije bio zainteresovan za moj problem, a ja sam jedvah  skupio snagu da dodjem jer mi ovaj problem tesko pada. Na kraju sam  "lepo" prosao... Profesorica mi je poklonila ocenu ja sam presao  odlican, i upisao sam skolu koju sam hteo. Ali opet u srednjoj skoli  nastaje isti problem...  Sad sam vec odrastao ali nikako nemogu da se naviknem da zivim sa tim.   Citao sam razne clanke vezano za moj deformitet ali nikad nisam dobio  odgovor od nekog doktora licno. Dakle moje pitanje je prosto i glasi:  Da li ima neke pomoc? Da li se na neki naci levi list moze dostici  priblizno isti bolik kako bih mogao da se opustim i da uzivam u zivotu?  Video sam da postoje silikonski umetci, pa bih voleo da mi kazete nesto  vise o njima.  Neocekujem cuda..

  Odgovoreno: 30. 12. 2007.
  • Poštovani Gospodine, Deformitet sa kojim ste rodjeni, pes equinovarus congenitus, spada u teže urodjene deformitete stopala. kada je u pitanju mogućnost potpune korekcije deformiteta. M nogi smatraju da odlični rezultati u lečenju ovog deformiteta i ne postoje, već samo vrlo dobri i lošiji. Broj i vrsta operacija kojima se podvrgnuti, govori da ee kod Vas radilo o težem obliku pes equinovarusa ( koji može biti lak. umeren i težak). U takvim slučajevima se ne može očekivati najbolji rezultat lečenja. Cilj lečenja je da se postične da se ctopalo oslanja celim tabanom na podlogu i da obim pokreta u skočnom zglobu omogućava normala hod, kao i da nema bolova u stopalu, jer su to neophodni uslovi za vodjenje normalnog života. Sastavni deo ovog urodjenog deformiteta je i kraće stopalo, koje može biti kraće od nekoliko mm do nekoliko cm, u odnosu na zdravo stopalo, i slabije razvijeni mišići lista podkolenice, tako da obim podkolenice može biti i nekoliko cm manji u odnosu na zdravu. Praktično je nemoguće postići da list na bolesnoj nozi postane isti kao onaj na zdravoj, ali je smaga mišića lista i dalje najčešće sasvim dovoljna za normalan život, te je to pre svega estetski nedostatak. Mogućnost korekcije putem ugradjne silikona postoji, a koliko ja znam ne primenjuje se nigde u Srbiji. U svakom slučaju radi se samo o estetskoj korekciji. U svakom slučaju najvažnmije je da su funkcionalni rezultati lečenja dobri. Da je normalan život sa korigovanim pes equionovarusom sasvim moguć. govore i primeri Kristi Yamaguchi, olimpijske pobednice u umetničkom klizanju, i Troy Aikman-a, čuvenog igrača američkog fudbala, koji su lečeni od deformiteta kao vaš.

Komentari na pitanje: #2190

  • Svi oni koji citaju ovaj tekst, narocito mladja populacija, rodjen sam sa istim deformitetom. Sad imam 31 godinu i zivim sa tim normalnim zivotom i ako sam izabrao da se bavim malo zahtjevnijim sportovima, ali sam itekako dobar u tome bez obzira na moj hendikep. Bavim se planinskim trcanjem na duze staze, pa mi noga ne pravi problem. Bavim se alpinizmom i sportskim penjanjem. Narocito sportsko penjanje zahtjeva da su oba stopala podjedanko jaka i podjednake duzine, ali prevazilazim i teske detalje u smerovima sa kracom nogom (oni koji znaju evo da ima kazem da penjem smerove ocene 7c+ i 8a) . Svakodnevno treniram i nemoguce je postici da obe nogu budu podjednake debljine. Isitina je da mi je i dan danas neprijatno sa tim lijevim stopalom i da ga nekako krijem kad se izuvam, ali kad pogledam gomilu ljudi koji imaju sve "normalno" a ne rade nista, ja sam opet presrecan sa ovim sto sto postizem)

  • Alexandra Grbovic 26. 10. 2011.

   Postovani doktore, trazeci razne tekstove i fotografije o deformitetima stopala i noge, naisla sam, hvala bogu, na ovaj vas odgovor mladicu koji ima pes equinovarus i koji zbog svoje anomalije nema samopouzdanja i, naravno pati. Njegov tekst me je veoma rastuzio jer i moj decko ima isti problem uzrokovan potpuno istim deformitetom. Stalno trazim odgovore kako da mu pomognem u prevazilazenju tog problema. Posto smo dugo zajedno, on se i opustio kada smo prvi put otisli zajedno na more. . . Tada je bio vrlo srecan, jer bili smo sami bez porodice i prijatelja, pa nije strepeo da li ce i sta ce mu ko reci. Medjutim, na bazenu sa zajednickim prijateljima je u grcu, krije nogu, ulazi u vodu posle svih. . . Znam da ima kompleks zbog deformiteta, znam da ga je dosta i prevazisao, ali ja zelim da on u potpunosti bude oslobodjen stega. Da li postoji mogucnost neke terapije, posto ga noga boli s vremena na vreme? Da napomenem, on ima 26 godina i kao mali je imao dosta operacija, ali one nisu dale bog zna kakve rezultate>stopalo mu je dosta krace, prsti veoma deformisani i takodje kraci, stopalo ne moze da savije u zglobu, a misic lista slabo razvijen. Bavio je se 10 god. Aktivno kosarkom. Sada radi teske poslove i noge su mu veoma oterecene. Ponekad vidim da ga noga boli, ali on krije da me ne bi rastuzio. Zanima me da li njegov deformitet moze da eskalira u tezi oblik i da dovede do otezanog hoda, jakih bolova i sl. ? Takodje me zanima, da li je taj oblik deformiteta nasledan? Unapred zahvalna na odgovorima!

Ostavite komentar