1. Pitanje broj: #1512

    Postovani dr. Zivanovic,   Moja beba, decak, ima 3.5 meseca i sad je radjena druga kontrola  kukova(ultrazvucnim pregledom). Rezultat tog pregleda je dijagnoza: zdravi  kukovi ali jos uvek ne formirano jezgro okostavanja ni na jednom od kukova,  eho nalaz i levog i desnog kuka je Ib.   Ortoped koji je pregledao kukove kaze da je siroki povoj sa pampersom,  jednom tetra i jednom svedskom pelenom obavezan, a pedijatar tvrdi da je  dovoljna samo pampers pelena.   Zanima me Vase misljenje u tom slucaju?  Ako nije previse zanima me i sta je terapija ukoliko se za jos mesec i  dalje ne pojave jezgra, posto nam je sledeca kontrola zakazana za mesec  dana?   Unapred zahvalna,

    Odgovoreno: 29. 10. 2007.
    • Ultrazvučnim pregledom dijagnostikovani tip Ib ( po Grafu), predstavlja normalan nalaz, pri čemu su to kukovi koji nešto sporije sazrevaju (okoštavaju), ali ih ima najveći broj zdrave dece. Jezgra okoštavanj se mogu pojaviti do uzrasta u kome je cvaš sin, ali ne moraju, što je takođe normalan nalaz. Nepojavljivanje jezgra okoštavanja, samo po sebi ne predstavlja patološki nalaz i ne zahteva lečenje. jedino se ne savetuje oslanjanje na noge dok se jezgra okoštavanja ne pojave. Sedenje je dozvoljeno, kada dete to samo počne da radi, bez vaše pomoći. Nikakvo popvećanje AD mkašpi nije potrebno, jer to ne utiče na pojavui jezgara okoštavanja. Poviojanje pelenama za jednokratnu upotrebi (Pampers i slične) predstavlja dovoljno široko povijanje, prema mišljenu dečjih ortopeda zapadne Evrope, Amerike, Australije i dr, (koji leče gotovo 2 milijarde ljudi). Dodavanje tetra i švedske pelene preko pampersa apsolutno ne predstavlja metod lečenja nedovoljno razvijenih kukova, a za povijanje dece sa zdravim kukovima je nepotrebno. Ukoliko se radi o razvojnom poremećaju kukova, (tj,. ukoliko je ultrazvučni tip kukova II i više), lečenje se sprovodi Pavlikovim remenčićima. Za tip Ib, neophodno je samo praćenje. U Vaše slučaju, kao i ko sve ostale dece sa sličnim nalazom, najvažnije je da se sa sigurnošću razgraniče normalčni kukovi (tip Ia i Ib), koji ne zahtevaju lečenje, od nedovoljno razvijenih kukova (tip IIb,c,d, IIIa,b i IV), koji moraju da se lečen, što za iskusnog doktora, edukovanog za ultrazvučni pregled kukova bne predstavlja problem.

Komentari na pitanje: #1512

    • Poštovani, danas smo bili na drugoj kontroli za kukove. Dečak ima 5,5 meseci. Lekar nam je rekao da kukovi još nisu dovoljno razvijeni, tj. ukoštavanje nije potpuno. Preporučio nam je što više šetanje na svežem vazduhu. Sedenje je dozvoljeno. Zamolila bih vas za mišljenje. Da li je to u redu? Da li treba da dodatno pijemo ad vitamine? Da li je dozvoljeno oslanjanje na noge? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

    • Beba ima dva ipo meseca već ima formirano zrno okostavanja. Da li je to zabrinjavajuce.

    • Beba mi ima osam meseci bili smo na snimanju jos su mu nezreli kukovi, imamo kontrolu za mesec dana na nalazu nam pise ai uglovi manji od 15 stepeni obostrano. Kukovi centrirani, kostani rubovi acetabulama razvijeni. Zanima me vase misljenje, jako sam zabrinuta. Unapred zahvalna

Ostavite komentar