1. Operacija preloma nadlaktice

  Pitanje broj: #149971

  Poštovani, 

  Moj otac je imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio otvoreni prelom nadlaktice, nakon čega mu je izvršena operacija i ubačeni šrafovi i pločica. Samo 10 dana nakon operacije skinut mu je gips. Posle dve, dve i po nedelje od operacije javio se otok u celoj ruci, visoka temperatura (i do 39) i ruka je pomodrela. Prvo je pet dana primao Penicilin i još neki jak antibiotik što nije pomoglo, pa je vraćen u bolnicu. Pronađena je bakterija (tačno koja nisam siguran, ali je doktor rekao da je najblaža koja je mogla da zakači) i tamo je nastavio da prima antibiotike, infuziju i svakodnevno su mu otvarali ranu da bi čistili gnoj. Nakon 7 dana u bolnici pušten je kući (7.12.2016) i danas mu se ponovo pojavila tačkica iz koje gnoji. Da li mi možete reći koja je Vaša pretpostavka, odakle upala i gnoj, jer doktori u bolnici u kojoj se leči ili ne znaju ili ne žele da kažu? 
  Pozdrav

  Odgovoreno: 03. 03. 2017.
  • Poštovani,

   Mogu sa Vama da podelim praksu koja postoji u Nemačkoj, gde i radim. Svaki otvoren prelom se tretira kao teška telesna povreda jer je praćena velikim rizikom od infekcije. Stoga, pri hirurškom zbrinjavanju takvih pacijenata, u toku operacije se daje intravenski antibiotik (iz grupe cefalosporina), a zatim se u bolničkim uslovima nastavlja dalje davanje tog istog antibiotika intravenski minimum 5 - 7 dana. Sve vreme se prate u krvi parametri zapaljenja. Ako bude sve u redu, ili se prekida davanje antibiotika ili se nastavi u vidu tableta u kućnim uslovima. Vrlo je važno da što pre ode u bolnicu, gde bi trebalo da se odradi u sterilnim uslovima (operaciona sala) ponovna operacija ali pod anestezijom, kako bi hirurg mogao temeljno da očisti inficirano mesto. Ukoliko infekcija potraje, može se razviti zapaljenje kostiju i potencijalna sepsa, što sve dodatno otežava lečenje i ukupan oporavak.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #149971

  • Postovani. Ja sam imala pre 3 god. Prelom nadlaktice. Prvo sam nosila gips, pa posle 4 mes. Operacija. Ubacili klin. 2 god sam nosila, sve super. Posle skidanja klina mesec dana opet prelom. Pokusali gips, nista, moraa opet operacija opet klin. Ali posle 15 dana pokre uo se 1 sraf, izvadili ga. Kazu ima jos 2. Ruku stedim strah me da ce i ovi srafovi da krenu. Molim vas sta da radim gde da se obratim. Hvala puno.

Ostavite komentar