1. Moguće da je deo stakla ostao u nozi posle ušivanja rane

  Pitanje broj: #164409

  Pre 2 meseca doziveo zam povredu - posekotinu kolena na staklo, rana je bila duzine 7 cm. Dijagnoza je velnus apertum genus S.81 ( otvorena rana kolena, posecena koza i potkoza). Nakon usivanja primio sam tetanus, i dobio terapiju ciprocinal, vitamin C 4 × 250 mg i kompleks vitamina B1. Hirurg je rekao da mi je malo ostecen nerv, a prilikom usivanja konci su malo zakacili ligament i kvadriceps.

  Nakon skidanja konaca, preporucena mi je ista terapija u naredna 3 meseca, i fizikalna terapija. Ortoped je na kontroli ustanovio da imam ogranicenje pokreta fleksije kolena. Vec mesec dana idem na fizikalnu terapiju, ali i dalje mi je desna strana kolena utrnula, a na mestu gde je rana usivana osecam zatezanje. Doktori sumnjaju da mi je deo stakla ostao u rani. Bio bih Vam zahvalan ako biste mi pojasnili proceduru kako se to proverava i da li je to opasno. Zakazao bih pregled jer me zanima drugo misljenje i kvalitetna terapija kako bi resio ovu skroz neprijatnu situaciju. 

  Odgovoreno: 31. 10. 2019.
  • Mišljenje dajemo na osnovu Vašeg pisma bez bilo kakvih drugih kliničkih podataka. Niste naveli jasnu poziciju rane. moguće je da je povredjen neki od površnih živaca regije kolena. Zatezanje rane je uobičajeno da ne kažem normalno ili očekivano u postoperativnom toku, jer se kao i na koži i ostala tkiva nalaze u fazi oporavka i najčešće zarastaju ožiljkom. Pogotovo ako je zakačen mišić i ligament (ne znamo koji ligament patele, MCL, LCL).

   Nisam razumeo koju vrstu fizikalne terapije ste obavljali mesec dana kao ni šta je cilj iste. trebalo bi da je cilj ubrzano zarstanje rane i omogućiti što pre fiziološku pokretljivost u predelu kolena odnosno povrede ( nakon prvih 14 dana u ostalom periodu bi trebalo da dominra kineziterapija)

   Za procenu da li postoji slobodno telo stakleno u regiji rane potrebno je načiniti klinički pregled, UZ regije i RTG.

Ostavite komentar