1. Insuficijencija arterije

  Pitanje broj: #151045

  Poštovani, 

  Imam problem jer se osjećam opijeno, loše po jačem suncu, po nastupanju proljeća i ljeti. Dok zimi i u jesen, dok sunce nije tako jako nemam taj problem. Imam bolove u vratu s lijeve strane, onda imam često slabost u nogama kao da gubim osjećaj, snagu, zarenje u livoj ruci ispod ramena, zarenje u nogama ispod koljena. Internista mi je radio kolor dopler vrata i rekao da imam ubraznje protoka na sistemu vert art, normalne vrednosti su do 30 a meni su 90 i 70 na desnoj i lievoj starni, kao posledica ekstravazalne kompresije, zbog skolioze kičme. Dijagnoza je insuff art vert. Mene zanima kako može biti insufijencija ako je ubrzanje protoka, čitao sam po internetu, i saznao da je insufijencija smanjenje protoka? Da li ovo može biti od ovoga? Kako može skolioza kicme u srednjem dijelu ledja uticati na krvne sudove vrata?

  Odgovoreno: 22. 02. 2017.
  • Poštovani,

   Insuficijencija arterije odnosi se na smanjenu funkciju iste zbog suženja lumena. Ubrzanje protoka je logično objašnjenje (npr. kao ubrzanje mlaza vode kada se pritisne baštensko crevo). Međutim, to ne znači i bolju prokrvljenost organa i tkiva koje snabdeva dati krvni sud, naprotiv. Zbog slabije prokrvljenosti određenih regija mozga koje snabdeva data arterija imate simptome kao što je opijenost, nestabilnost, osećaj umora i bolovi. Skoliozau bilo kom delu kičme narušava prirodnu ravnotežu čitavog kičmenog stuba koji vremenom poprima drugačiji oblik i na mestima na kojima ne postoji odstupanje od normalnog oblika ne bi li se vratio u ravnotežu. To je dugotrajan proces i u zavisnosti od opsežnosti promene položaja može izazivati razne tegobe.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #151045

  • Hvala na odgovoru. Da li postoji ikakva mogućnost da se simptomi eliminišu pošto stanje zna biti na granici izdržljivog?

Ostavite komentar